Politiek Buitenland

President Biden: ‘Republikeinse partij ondermijnt het leger’

28-07-2023 08:08

USA President Joe Biden
President Joe Biden speaks at a United Steel Workers of America Labor Day event in West Mifflin, Pa., just outside Pittsburgh, Monday Sept. 5, 2022. (AP Photo/Rebecca Droke)

WASHINGTON, 27 juli (Reuters) – President Joe Biden heeft donderdag de Republikeinse partij beschuldigd van het “ondermijnen van het Amerikaanse leger” door toe te staan dat de Republikeinse senator Tommy Tuberville meer dan 300 militaire benoemingen blokkeert vanwege het abortusbeleid van het Pentagon.

Tuberville, een sociaal conservatief uit Alabama, begon in maart met het blokkeren van benoemingen voor hoge Pentagon-posten om te protesteren tegen een vorig jaar ingevoerd beleid van het Ministerie van Defensie dat betaald verlof geeft en de kosten vergoedt voor dienstleden die reizen voor een abortus.

“De Republikeinse partij steunde het leger altijd, maar vandaag ondermijnen ze het leger”, zei Biden in een 27 minuten durende toespraak ter ere van voormalig president Harry S. Truman en zijn bevel om het Amerikaanse leger 75 jaar geleden te desegregeren.

Vrouwen en gekleurde mensen

Biden merkte op dat de acties van Tuberville veel vrouwen en gekleurde mensen verhinderden om door te stromen naar hogere functies, waarvan sommige van historische aard zijn.

Dit zijn onder andere generaal CQ Brown van de luchtmacht, de eerste zwarte persoon die leiding gaf aan een tak van het leger, die Biden heeft voorgedragen als hoofd van de Joint Chiefs of Staff, en marineadmiraal Lisa Franchetti, die de eerste vrouw zou worden die het bevel voert over de dienst en lid wordt van de Joint Chiefs of Staff.

“Ik vind het schandalig”, zei Biden tijdens een evenement in de National Archives. “Een groeiende cascade van schade en ontwrichting allemaal vanwege één senator uit Alabama en 48 Republikeinen die weigeren tegen hem in te gaan om de blokkade van het Pentagon op te heffen.”

Schadelijk voor militaire paraatheid

Biden riep de Republikeinen op om een einde te maken aan de “onzin” en de genomineerden te bevestigen. “Ik dring er bij de Republikeinen van de Senaat op aan om te doen wat ze weten dat goed is en ons land veilig te houden zoals Harry Truman, en al deze uitstekende militaire kandidaten goed te keuren.”

De president zei dat de “partijdige bevriezing” al schadelijk was voor de militaire paraatheid, veiligheid en het moreel van de troepen, en verhuizingen en promoties in de wacht had gezet, waardoor er grote onzekerheid was ontstaan voor militaire gezinnen over banen, scholen en huisvesting.

De president verwees ook naar opmerkingen en acties van twee andere Republikeinse senatoren – Josh Hawley uit Missouri en Ted Cruz uit Texas – zij het zonder hun namen te noemen, waarvan hij zei dat ze het Amerikaanse leger als “zwak” of “soft” hadden afgeschilderd.

Verander de dialoog

Biden noemde de verschuiving in Republikeinse retoriek en acties “gevaarlijk” en riep op tot eenheid om de vooruitgang van de natie voort te zetten.

“Laten we de gelegenheid aangrijpen en de ziel van deze natie verlossen. Behandel elkaar met fatsoen en respect, verander de dialoog.”