Buitenland

Twee Israëli’s gearresteerd na dood Palestijnse tiener bij aanval door kolonisten

05-08-2023 18:05

Palestijnse eregarde draagt het lichaam van de 19-jarige Qusai Matan tijdens zijn begrafenis in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, zaterdag 5 augustus 2023. (AP Photo/Nasser Nasser)

JERUZALEM, 5 augustus (Reuters) – Twee Israëli’s zijn op zaterdag gearresteerd nadat vrijdag een Palestijnse tiener werd doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever bij een aanval door Israëlische burgers op een plaatselijk dorp, zo zei de Israëlische politie. Vrijdag kwam ook al een andere Palestijnse tiener om het leven bij een confrontatie met Israëlische troepen.

Verbale confrontaties

Inwoners van het Palestijnse dorp Burqa zeiden dat Israëlische kolonisten vrijdagavond hun dorp binnenkwamen, stenen gooiden en auto’s in brand staken.

Het Palestijnse Ministerie van Gezondheid meldde dat een 19-jarige persoon is overleden bij het incident.

Een verklaring van het Israëlische leger zei dat een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat de confrontatie begon toen Israëli’s arriveerden om schapen te hoeden nabij het dorp, en dat Palestijnen uit de stad kwamen om hen weg te sturen, waarna “verbale confrontaties plaatsvonden, gevolgd door het gooien van stenen aan beide zijden, en het afvuren van vuurwerk door Palestijnen.”

Zorgen om toenemend geweld door Joodse kolonisten

“Tijdens de confrontatie schoten Israëlische burgers in de richting van de Palestijnen,” aldus de verklaring. “Als gevolg van de confrontatie werd een Palestijn gedood, raakten vier anderen gewond en werd een Palestijns voertuig verbrand.”

Washington heeft bezorgdheid geuit over toenemende aanvallen door Joodse kolonisten op Palestijnse dorpen op de Westelijke Jordaanoever, waar het geweld sinds vorig jaar is verergerd met opgevoerde Israëlische invallen te midden van Palestijnse straataanvallen op Israëli’s.