Buitenland

Rusland lanceert nieuwe golf raket- en droneaanvallen op Oekraïne

06-08-2023 14:37

Su-24MR van Oekraïense luchtmacht op Vliegbasis Starokostiantyniv (By Morar Anatoliy - Own work, CC BY-SA 3.0)

6 augustus (Reuters) – Rusland lanceerde een nachtelijke aanvalsgolf op Oekraïne met 70 lucht-aanvalswapens, waaronder kruisraketten, hypersonische raketten en door Iran gemaakte drones, zo verklaarde de Oekraïense luchtmacht op zondag. Ten minste 10 raketten lijken door de luchtverdediging te zijn gekomen.

Lees ook: Russische tanker geraakt door zeedrone bij de Krimbrug

Aanvallen ver van het front

Volgens lokale media raakte een werknemer van een graansilo gewond bij de nachtelijke aanval, die zich leek te concentreren op een gebied in het westen van Oekraïne, ver van het front.

President Volodymyr Zelensky zei dat er mensen waren gedood en gewond geraakt bij een eerdere aanval op een bloedtransfusiecentrum in de stad Koepjansk, een spoorwegknooppunt op minder dan 10 mijl van het front in de oostelijke regio Charkiv.

Reddingswerkers waren bezig met het blussen van een brand ter plaatse, zei hij zaterdagavond en omschreef de aanval als een “oorlogsmisdaad”. Hij meldde niet hoeveel slachtoffers er waren.

Rusland ontkent dat het opzettelijk burgers aanvalt in een grootschalige invasie die duizenden mensen heeft gedood, miljoenen mensen heeft verdreven en steden heeft verwoest.

10 kruisraketten niet neergehaald

De Oekraïense luchtverdediging vernietigde 30 van de 40 kruisraketten en alle 27 Shahed-drones die Rusland ‘s nachts lanceerde, zo verklaarde de Luchtmacht op het Telegram-messagingkanaal.

Er werd ook gemeld dat Rusland drie hypersonische Kinzhal-raketten lanceerde, maar er werden verder geen gegevens over verstrekt.

“In totaal heeft de vijand in verschillende aanvalsgolven, van de avond van 5 augustus tot de ochtend van 6 augustus 2023, 70 middelen voor luchtaanval gebruikt,” aldus de Luchtmacht. “Informatie over Kinzhals is geclassificeerd,” merkte het Oekraïense leger op.

Reuters kon de berichten niet onafhankelijk verifiëren. Er was geen onmiddellijke reactie van Rusland.

Het was niet duidelijk wat er gebeurde met de 10 kruisraketten die niet werden neergehaald.

Militair vliegveld Starokostiantyniv belangrijk doel

De plaatsvervangend gouverneur van de regio Chmelnytsky in West-Oekraïne, Serhiy Tiurin, zei dat een militair vliegveld in Starokostiantyniv tot de doelwitten behoorde.

“Het vliegveld van Starokonstiantyniv staat op het netvlies van de vijand. Er waren een reeks explosies in de gemeenschappen van Starokonstiantyniv en Chmelnytsky,” zei hij op de berichtenapp Telegram.

“De meeste raketten werden neergehaald door luchtverdedigingskrachten.”

Tiurin zei dat de explosies verschillende huizen, een gemeenschappelijke culturele instelling en het busstation hadden beschadigd en dat er een brand was uitgebroken in een graansilo.

Luchtmacht-woordvoerder Yuriy Ihnat vertelde aan de nationale Oekraïense omroep dat een van de belangrijkste doelen van de nachtelijke aanval van Rusland de regio Chmelnytsky was.

“Nu is het vliegveld van Starokostiantyniv dat de vijand achtervolgt,” aldus Ihnat.

Rusland had eind juli eerder het militaire vliegveld van Starokostiantyniv in de regio Chmelnytsky aangevallen.

Tegenoffensief Oekraïne nog in beginfase

Oekraïne is twee maanden bezig met een uitputtend tegenoffensief om Russische troepen te verdrijven die bijna een vijfde van zijn grondgebied in het zuiden en oosten bezetten.

Op 26 juli zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat hoewel Oekraïne de helft van het grondgebied dat Rusland aanvankelijk had ingenomen had heroverd, het tegenoffensief van Oekraïne nog in de beginfase was en vorm zou krijgen over “verschillende maanden”.