Buitenland

Bosbrand Tenerife niet langer onder controle, 1800 hectare in as gelegd

17-08-2023 06:54

Teide, Tenerife
Shutterstock.

TENERIFE, Canarische Eilanden, Spanje, 16 augustus (Reuters) – Een natuurbrand die woensdag in een bergachtig nationaal park op het Spaanse eiland Tenerife uitbrak, breidde zich in 24 uur uit tot 1800 hectare terwijl brandweerlieden worstelden om de brand onder moeilijke terreinomstandigheden onder controle te krijgen.

Het vuur breidde zich uit tot 22 kilometer over droge bossen aan beide zijden van steile ravijnen in de buurt van de vulkaan Mount Teide – de hoogste top van Spanje – waardoor de toegang tot het gebied werd belemmerd.

“Het vuur is niet meer onder controle, de vooruitzichten zijn niet positief,” vertelde de leider van de regio, Fernando Clavijo, op een avondnieuwsconferentie in de hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz.

“Ons doel voor vanavond is defensief, zodat het vuur niet verder oprukt. We zullen operaties uitvoeren om de eigendommen van de bewoners te beschermen,” voegde hij eraan toe.

De autoriteiten hebben 14 vliegtuigen en samen 250 brandweerlieden en militairen ingezet. Een waterbombardement watervliegtuig arriveerde woensdagmiddag vanaf het vasteland en twee andere werden donderdagochtend verwacht.

Intense vuuractiviteit

Vicky Palma, een adviseur voor bosbranden bij de gemeente Tenerife, vertelde Canarias Radio dat de verwachte daling van de temperatuur ‘s nachts tot ongeveer 20 graden Celsius waarschijnlijk de kracht van de wind in het gebied zou doen toenemen.

De chef van de hulpdiensten van het eiland, Pedro Martinez, zei: “We sluiten niet uit dat we morgen opnieuw intense vuuractiviteit zullen zien”.

Rosa Davila, hoofd van de gemeenteraad van Tenerife, zei dat alle toegang tot de bergen op het eiland, inclusief de door toeristen geliefde berg Teide, is afgesloten. “We doen dit om incidenten te voorkomen,” zei ze.

150 mensen geëvacueerd

Volgens Canarias Radio zijn er tot nu toe ongeveer 150 mensen geëvacueerd uit een half dozijn dorpen in het dunbevolkte gebied in het noordoosten van het eiland, dat voornamelijk bestaat uit boerderijen en vakantiehuizen.

Een hondenopvangcentrum zei dat het preventief enkele van de meest kwetsbare honden en honden met ademhalingsproblemen had geëvacueerd, zodat ze geen last van de rook zouden hebben.

De twee luchthavens van Tenerife werkten normaal, voegde de publieke omroep eraan toe, verwijzend naar de Spaanse luchthavenexploitant Aena.

Hittegolf

Vorige week liet een hittegolf op de Canarische Eilanden veel gebieden kurkdroog achter, waardoor het risico op bosbranden toenam.

Deze zomer hebben brandweerlieden een reeks bosbranden geblust op de eilanden Gran Canaria en La Palma, die deel uitmaken van de Canarische archipel.

Europa vecht tegen de gevolgen van de verschroeiende temperaturen die wereldwijd een zorgwekkend niveau bereiken, verergerd door klimaatverandering.