Klimaat

‘Hitte en bosbranden zijn alarmerend bewijs snelle opwarming aarde’

16-08-2023 07:35

Bosbrand Portugal
Copernicus EU/Twitter.

PARIJS, 16 aug (Reuters) – Europa’s topambtenaar op het gebied van de ruimtevaart heeft er bij twijfelende politici op aangedrongen om het Europese leiderschap in de strijd tegen klimaatverandering niet op te geven, door te zeggen dat recordhittegolven en bosbranden “echt alarmerend” bewijs leveren voor het tempo van de opwarming van de aarde.

“Het is duidelijk dat klimaatverandering zeer zichtbaar is en echt enorme veranderingen op onze planeet veroorzaakt,” vertelde Josef Aschbacher, directeur-generaal van het Europees Ruimteagentschap (ESA) en een vooraanstaand expert op het gebied van milieuobservatie, aan Reuters.

Hoogste temperatuur ooit

Griekenland, Italië, Spanje en meest recent Portugal hebben deze zomer te kampen gehad met temperaturen die een record bereikten en bosbranden.

Volgens de Wereld Meterologische Organisatie had juli de hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten.

“Dit is echt alarmerend,” zei Aschbacher. “Het bevestigt alleen maar dat klimaatverandering de grootste bedreiging is voor onze planeet, voor de mensheid, en dat dit de komende decennia zo zal blijven en dat we er alles aan moeten doen om de gevolgen te beperken.”

Milieumonitoring

Tot 2021, toen hij aan het hoofd kwam te staan van het 22 landen tellende agentschap, leidde Aschbacher ESA’s paradepaardje op het gebied van aardobservatiesatellieten, waaronder Copernicus, waarvan het in Parijs gevestigde agentschap zegt dat het ‘s werelds grootste inspanning op het gebied van milieumonitoring is.

ESA gaf vorige week een Copernicus-beeld vrij van een bosbrand die duizenden hectaren bos in het zuiden van Portugal verwoestte – een vuurzee die sindsdien onder controle is.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Maatregelen in gevaar

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering ervoor zorgt dat hittegolven vaker voorkomen, intenser zijn en waarschijnlijk in alle seizoenen voorkomen, niet alleen in wat vroeger als de zomermaanden werden beschouwd.

Maar de druk op sommige regeringen neemt toe als het gaat om de kosten van de netto-nul verplichtingen voor emissies, en analisten zeggen dat de naderende verkiezingen in Europa toekomstige maatregelen in gevaar kunnen brengen.

In Groot-Brittannië, waar binnen 18 maanden algemene verkiezingen gepland staan, heeft premier Rishi Sunak gewaarschuwd voor klimaatbeleid dat “mensen onnodig meer gedoe en meer kosten” geeft.

‘Glasheldere bewijzen’

Ashbacher zei dat de kosten op de lange termijn waarschijnlijk veel hoger zullen uitvallen als de regeringen niet reageren op de ‘glasheldere’ bewijzen, waaronder satellietmetingen, van de recente warmtenood in Zuid-Europa.

“Nu handelen is veel goedkoper dan jaren wachten en dan de aangerichte schade herstellen,” zei hij toen hem gevraagd werd of hij tekenen zag van ontsporing in de Europese klimaatagenda.

“Dus ja, de alarmbellen moeten nog steeds heel hard rinkelen. En het is zeker zorgwekkend als de signalen in de politiek niet gehoord worden zoals ze gehoord zouden moeten worden, om onze planeet echt te redden.” Hij noemde geen specifieke politici of staten.

Financieringskloof

Aschbacher is een van de meest hooggeplaatste ambtenaren op het gebied van klimaatbewaking die hun bezorgdheid uiten over de aarzelende steun voor maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan – een sluipende negatieve reactie die door sommige klimaatactivisten als ‘greenlash‘ wordt bestempeld.

Nadat wetenschappers juli hadden uitgeroepen tot ‘s werelds heetste maand ooit, zei V.N. secretaris-generaal Antonio Guterres dat “het tijdperk van wereldwijd koken is aangebroken”.

Het Copernicus-programma van ESA omvat zes families Sentinel-satellieten die ontworpen zijn om de “vitale tekenen” van de planeet te lezen, van kooldioxide tot golfhoogte of land- en oceaantemperaturen.

Sentinel Expasion

Plannen voor zes extra Sentinel Expansion missies vanaf 2026 zijn in beweging vanwege een financieringstekort van 721 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van het gedeeltelijk wegvallen van de Britse bijdragen na de uittreding uit de Europese Unie.

Er wordt al maanden onderhandeld tussen Groot-Brittannië en de Europese Commissie over de vraag of en in welke mate Groot-Brittannië geld moet blijven bijdragen aan Copernicus via de EU, die samen met ESA het satellietprogramma leidt.

De kleinere directe bijdrage van Groot-Brittannië aan Copernicus als een van de kernlidstaten van ESA zelf blijft onaangetast.

Het Britse ministerie voor Wetenschap, Innovatie en Technologie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek Reuters om commentaar.

Kritieke klimaatparameters

Hoewel het geen deel uitmaakt van de besprekingen, zei Aschbacher dat ESA vóór juni 2024 een financieringsbesluit nodig heeft “om de ontwikkeling van de volgende reeks Sentinel-satellieten ononderbroken voort te zetten”.

Als die deadline niet gehaald wordt, zal het financieringsbesluit pas in de volgende planningsperiode vanaf 2028 genomen worden, aldus Aschbacher. Het werk aan de volgende ronde satellieten opschorten zou ook de kosten opdrijven door de continuïteit te schaden en het verkeerde signaal afgeven over het leiderschap van Europa op het gebied van klimaatkwesties, zei hij.

“Het effect zou zeer groot zijn, omdat de Sentinels nodig zijn om een aantal kritieke klimaatparameters te leveren. Dit zou een aanzienlijke impact hebben op de inzet van Europa in de strijd tegen klimaatverandering.”

Dit artikel voor het eerst gepubliceerd op 16 augustus.