Buitenland

Bosbrand Tenerife nog niet onder controle, meer mensen geëvacueerd

19-08-2023 12:00

Tenerife
(AP Photo/Arturo Rodriguez)

TENERIFE, Canarische Eilanden, Spanje, 19 augustus (Reuters) – Meer mensen werden zaterdagochtend uit hun huizen geëvacueerd op het Spaanse eiland Tenerife toen een natuurbrand die in het noorden van het eiland woedde, nog steeds niet onder controle was, maar de vlammen hebben tot nu toe de belangrijkste toeristische gebieden vermeden.

Felle vlammen verlichtten de nachtelijke hemel in de late nacht van vrijdag op zaterdag.

De brand brak woensdag uit in een bergachtig nationaal park rond de vulkaan Mount Teide – de hoogste top van Spanje – te midden van heet en droog weer.

Regionaal leider Fernando Clavijo zei vrijdag laat dat ongeveer 5000 hectare was getroffen met een omtrek van 50 km en dat 7000 mensen waren geëvacueerd of in hun huizen moesten blijven.

Meest complexe brand in 40 jaar

Eerder in de week noemde Clavijo de brand de meest complexe waarmee de Canarische Eilanden in 40 jaar te maken hebben gehad, vanwege een combinatie van heet, droog en winderig weer en moeilijk terrein.

Zaterdagochtend werden er nog meer evacuaties bevolen omdat de weersomstandigheden ‘s nachts verslechterden.

“Het weer is veranderd en we hebben steden in het noorden van Tenerife moeten evacueren, met name vijf gebieden,” vertelde Manuel Miranda, regionaal raadslid voor Territoriaal Beleid, Territoriale Cohesie en Water, zaterdag aan verslaggevers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Arturo Rodriguez.

Meer evacuaties

Miranda zei dat de temperaturen vannacht waren gestegen, terwijl de luchtvochtigheid was gedaald en de wind was toegenomen.

Hij zei dat er meer evacuaties nodig waren geweest vanwege het “gevaar en de nabijheid van het vuur”, en voegde eraan toe dat de autoriteiten tot nu toe “elk menselijk verlies hebben voorkomen, en dat is ons belangrijkste doel”.

De populaire toeristische gebieden van het eiland zijn tot nu toe onaangetast gebleven en de twee luchthavens werken normaal.

Bosbranden in Europa, Canada, Hawaï

Verzengende hitte en droog weer hebben deze zomer bijgedragen aan ongewoon hevige bosbranden in Europa en Canada. Branden op het eiland Maui in Hawaï hebben eerder deze maand aan meer dan 110 mensen het leven gekost en de historische vakantiestad Lahaina verwoest.

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering heeft geleid tot meer frequente en krachtigere extreme weersomstandigheden.

AP Photo/Arturo Rodriguez.