Buitenland

Bosbrand Tenerife: 3000 mensen geëvacueerd, 3273 hectare in as

18-08-2023 08:11

Bosbrand
Shutterstock.

TENERIFE, Canarische Eilanden, Spanje, 17 augustus (Reuters) – Brandweerlieden worstelden donderdag om een natuurbrand onder controle te krijgen die uitbrak in een bergachtig nationaal park op het Spaanse eiland Tenerife tijdens heet en droog weer. Het vuur heeft zich over een afstand van 41 km uitgebreid en heeft de autoriteiten ertoe aangezet om in de loop van de dag meer dan 3000 mensen te evacueren.

“Het vuur rukt nog steeds op, maar de prioriteit is om vannacht de bevolkingscentra te verdedigen,” vertelde de leider van de regio, Fernando Clavijo, op een persconferentie rond middernacht.

Eerder zei hij dat de natuurbrand de meest complexe is waarmee de Canarische Eilanden in de afgelopen 40 jaar te maken hebben gehad.

De hulpdiensten verwachten dat de temperaturen op het eiland in het weekend zullen stijgen en een verandering in de wind vanaf de vroege ochtend van zaterdag zou het vuur vanuit het noordoosten van Tenerife in westelijke richting kunnen duwen.

“De evolutie van het vuur gaat nu langzamer,” vertelde het hoofd van de hulpdienst van het eiland, Pedro Martinez, aan verslaggevers. Ongeveer 200 brandweermannen zullen de hele nacht doorwerken.

Waterbombardementen

Terwijl waterbombardementsvliegtuigen er vroeg op de dag in slaagden om de vuurzee ten zuiden van de vulkaan Teide – de hoogste top van Spanje – te stabiliseren, liepen de vlammen aan de noordflank “uit de hand” over droge bossen naar een vallei waar verschillende campings liggen, waardoor een groot deel van het eiland bedekt werd met rook en as.

“Als je naar buiten gaat, stik je. Het is alsof er iets in je keel blijft steken,” zei Alba Gil, 37, inwoonster van het dorp La Esperanza waar de autoriteiten de mensen opdroegen om thuis te blijven vanwege de hevige rook. Zij en haar familie bleven tot 4 uur ‘s ochtends op omdat ze  zich zorgen maken over de vlammen hoger op de berg.

Het vuur, dat woensdag uitbrak, heeft minstens 3273 hectare land in vlammen doen opgaan.

Hevige bosbranden Europa

Verzengende hitte en droog weer hebben deze zomer bijgedragen aan ongewoon hevige bosbranden in Europa en het westen van Canada. Maui op Hawaï werd ook getroffen door bosbranden die aan minstens 106 mensen het leven hebben gekost, tienduizenden tot evacuatie hebben gedwongen en het historische vakantieoord Lahaina hebben verwoest.

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering, aangedreven door het gebruik van fossiele brandstoffen, heeft geleid tot meer frequente en krachtigere extreme weersomstandigheden.

De hittegolf van vorige week op de Canarische Eilanden liet veel gebieden kurkdroog achter, waardoor het risico op bosbranden toenam.

17 vliegtuigen, 350 brandweerlieden

De autoriteiten waarschuwden dat de uitslaande brand tot verdere evacuaties zou kunnen leiden, en adviseerden mensen om de waarschuwingen van de openbare dienst in de gaten te houden. Tot nu toe hebben 3820 mensen het bevel gekregen om tot morgen thuis te blijven, zei het hoofd van de civiele bescherming Montse Roman.

Een gevangenis en een opvangcentrum voor migranten behoorden tot de gebieden die onder toezicht staan.

De autoriteiten hebben 17 vliegtuigen en 350 brandweerlieden en militairen ingezet. Vrijdag zullen 16 vliegtuigen hun taken hervatten als gevolg van een helikopterstoring, voegde Roman eraan toe.

“We houden de grote berg en de vuurzee in de gaten, we zagen deze brandmuur en we zullen zien of ze het onder controle kunnen krijgen, de situatie lijkt behoorlijk slecht,” zei inwoner Celestino Suarez, 53 jaar.

Alle toegang tot de bergen op het eiland, waaronder de door toeristen geliefde berg Teide en het Teide Astrofysisch Instituut, is afgesloten om incidenten te voorkomen.

De twee luchthavens van Tenerife werkten normaal, aldus de Spaanse luchthavenexploitant Aena.

 

Lees ook: Grote bosbrand op La Palma, bij El Pinar, Puntagorda, 11 huizen verwoest

Lees ook: Bosbrand op Tenerife, dorpen geëvacueerd

Lees ook: Bosbrand Tenerife niet langer onder controle, 1800 hectare in as gelegd

Lees ook: Duizenden geëvacueerd door bosbrand Tenerife