Buitenland

Bootvluchtelingenstroom Canarische Eilanden neemt weer toe

22-06-2023 14:00

Gran Canaria
AP Photo/Felipe Dana)

ARGUINEGUIN, Spanje, 22 juni (Reuters) – In totaal 168 migranten zijn donderdag gered in de buurt van de Spaanse Canarische Eilanden, aldus de hulpdiensten, een dag nadat liefdadigheidsorganisaties voor migranten zeiden te vrezen dat meer dan 30 migranten waren omgekomen nadat hun opblaasbare rubberboot op dezelfde route was gezonken.

De Canarische Eilanden voor de kust van West-Afrika zijn de belangrijkste bestemming geworden voor migranten die Spanje proberen te bereiken, met een veel kleiner aantal dat ook de Middellandse Zee probeert over te steken naar het Spaanse vasteland. De zomer is de drukste periode voor alle oversteekpogingen.

Spaanse ambtenaren zeiden woensdag dat de lichamen van een kind en een man waren geborgen en dat een Marokkaanse patrouilleboot eerder 24 mensen had gered in een rubberboot die aan het zinken was.

Migratie-organisaties zeiden dat er 59 mensen op de boot waren en dat er minstens 30 vermist waren, en bekritiseerden Spanje en Marokko omdat ze niet eerder hadden ingegrepen.

Ambtenaren van de Canarische Eilanden zeiden donderdag dat hulpdiensten vannacht 114 migranten in twee boten hadden geholpen.

In totaal werden 53 mensen naar Lanzarote gebracht, terwijl 61 migranten, waaronder een baby en zijn moeder die naar het ziekenhuis werden gebracht, naar Gran Canaria gingen.

Derde boot

Op tv-beelden was te zien hoe sommige migranten, gehuld in rode dekens, aankwamen in de haven van Arguineguin op Gran Canaria en hoe reddingswerkers een peuter en andere aangekomenen van boord hielpen.

Op donderdagochtend werd een derde boot opgemerkt door de kustwacht en naar Lanzarote gebracht met 54 mensen aan boord. Ze waren in goede gezondheid, voegden de hulpdiensten eraan toe.

NGO

Ondertussen zei het Spaanse reddingsschip Aita Mari van de NGO Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) in Italiaanse wateren in de Middellandse Zee dat het deelnam aan de redding van 294 mensen van een migrantenschip voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa op donderdag.

SMH zei dat er een gezamenlijke operatie plaatsvond met het Nadir reddingsschip van de NGO ResQship en de Italiaanse kustwacht om alle opvarenden terug te halen.

De Atlantische migratieroute, een van de dodelijkste ter wereld, wordt meestal gebruikt door migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Ten minste 559 mensen – waaronder 22 kinderen – stierven in 2022 bij pogingen om de Canarische Eilanden te bereiken, volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN.

Stijging aantal aankomsten Canarische Eilanden

Het aantal aankomsten op de Canarische Eilanden is deze maand gestegen.

“Tot nu toe daalden de aantallen dit jaar, maar deze maand was er een stijging die iedereen verraste. Alleen al in juni zijn er bijna 2.000 mensen aangekomen,” zei migratieadvocaat Loueila Mint El Mamy van de Canarische Eilanden.

Een bron die werkt in een migrantenkamp op een van de Canarische Eilanden vertelde Reuters dat ze de afgelopen dagen ongeveer 1000 nieuwe aankomsten hadden ontvangen, vergeleken met 100 in dezelfde periode vorig jaar.

Weersomstandigheden

Betere weersomstandigheden aan het begin van de zomer kunnen het migratieseizoen, dat voorheen later in het jaar plaatsvond, vervroegd hebben, zei een Spaanse overheidsbron.

Uit gegevens van de Spaanse overheid blijkt dat er tussen januari en half juni dit jaar 5.914 mensen zijn aangekomen op de Canarische Eilanden, een daling van 31,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.