Buitenland

Frontex: 158% meer asielzoekers via Middellandse Zee

16-06-2023 13:54

Lampedusa
Bootvluchtelingen (niet de boot uit bijgaand artikel, photofilippo66 / Shutterstock.com

Het aantal migranten dat de Middellandse Zee is overgestoken naar Italië is sinds het begin van dit jaar aanzienlijk gestegen. Frontex, de Europese grens- en kustwacht, rapporteert dat het aantal waargenomen bootmigranten via deze route in de eerste vijf maanden van het jaar 158 procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Lees ook: De Middellandse Zee als migratieroute: sinds 2014 tenminste 24871 slachtoffers

 

Sinds de jaarwisseling zijn er 50.300 migranten op weg naar Italië opgemerkt, een aantal dat sinds 2017 niet meer zo hoog is geweest.

Minder mensen via andere routes

Desondanks is de totale toename van het aantal migranten lager doordat er via andere routes minder mensen naar Europa kwamen, wat resulteert in een algehele stijging van 12 procent, aldus Frontex.

 

Lees ook: President Tunesië: ‘Wij zijn niet de grenswacht voor Europa’

 

De uiterst gevaarlijke route van Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië en Libië naar Italië blijft veruit de meest gebruikte, goed voor ongeveer de helft van de illegale migratie naar Europa, met de meeste mensen afkomstig uit Ivoorkust, Egypte of Guinee.

Aan de andere kant was er een aanzienlijke daling van het aantal migranten dat clandestien aankwam in Spanje via Noordwest-Afrika, mogelijk door het slechte weer in het voorjaar.

Balkan-route

Ook verloor de route via de Balkan aan populariteit, volgens Frontex te danken aan het strengere visabeleid van landen als Servië.