Buitenland

President Tunesië: ‘Wij zijn niet de grenswacht voor Europa’

11-06-2023 09:56

Lampedusa
Bootvluchtelingen (niet de boot uit bijgaand artikel, photofilippo66 / Shutterstock.com

TUNIS, 10 juni (Reuters) – De Tunesische president Kais Saied zei zaterdag dat Tunesië niet zou accepteren een grenswacht te worden voor andere landen in de aanloop naar een gepland bezoek van Europese leiders die bezorgd zijn over het aantal migranten dat de Middellandse Zee oversteekt.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni, de Nederlandse premier Mark Rutte en het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zullen hulp aanbieden als ze zondag op bezoek komen, zei Meloni vrijdag, nu Tunesië kampt met een crisis in de overheidsfinanciën.

“De oplossing zal niet ten koste gaan van Tunesië, we kunnen geen bewaker zijn voor hun landen,” zei Saied tijdens een bezoek aan de havenstad Sfax, het belangrijkste vertrekpunt voor migranten die per boot Italië willen bereiken.

Ineenstorten overheidsfinanciën

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde vrijdag de Tunesische schuld verder naar ‘junk‘, wat de mogelijkheid onderstreept dat Tunesië in gebreke blijft bij het aflossen van leningen, wat zou leiden tot een ineenstorting van de overheidsfinanciën die tot wijdverspreide ontberingen zou kunnen leiden.

Europese landen vrezen dat dit de toch al grote golf van migratie dit jaar over de Middellandse Zee, vooral vanuit Tunesië, zou versnellen.

IMF-pakket

Een reddingspakket van het IMF ligt echter al maanden stil omdat Saied de economische hervormingen weigert die nodig zijn om de leningen vrij te maken. Donorlanden hebben er bij hem op aangedrongen om het over een andere boeg te gooien en Italië heeft er bij het IMF op aangedrongen om de lening af te ronden.

De gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee nam een hoge vlucht nadat Saied in februari een harde aanpak van migranten uit subsaharaans Afrika aankondigde, waarbij de Afrikaanse Unie racistische taal uitsloeg.