Buitenland

Duizenden geëvacueerd door bosbrand Tenerife

17-08-2023 14:07

Tenerife
Shutterstock.

TENERIFE, Canarische Eilanden, Spanje, 17 augustus (Reuters) – Brandweerlieden hebben donderdag veel moeite het onder crontrole krijgen van een natuurbrand die is uitgebroken in een bergachtig nationaal park op het Spaanse eiland Tenerife, waardoor de autoriteiten ongeveer 3800 mensen hebben moeten evacueren.

Het vuur breidde zich uit tot 31 kilometer over droge bossen die beide flanken van steile ravijnen in de buurt van de vulkaan Mount Teide – de hoogste top van Spanje – bedekken, wat de toegang tot het gebied bemoeilijkte en een groot deel van het eiland bedekte met rookwolken en as.

Het vuur, dat woensdag uitbrak, heeft 2600 hectare land in vlammen opgegaan.

“De nacht is erg zwaar geweest. Dit is de meest complexe brand die we in de afgelopen 40 jaar op de Canarische Eilanden hebben gehad,” vertelde de leider van de regio, Fernando Clavijo, aan een persconferentie.

Campings bedreigd

Pedro Martinez, hoofd van de hulpdiensten op Tenerife, zei dat het vuur zich naar het noorden had verspreid en naar een vallei waar verschillende campings liggen.

Terwijl sommige dorpen uit voorzorg werden geëvacueerd, kregen bewoners in een paar andere dorpen het bevel om thuis te blijven, waardoor nog eens 3500 mensen werden getroffen.

Een gevangenis en een opvangcentrum voor migranten bevonden zich in de afgesloten gebieden, zei Clavijo.

3800 evacuaties

De civiele bescherming verwijderde donderdag 1294 mensen uit hun huizen in de gemeente El Rosario en 1525 uit gebieden in La Orotava, met een totaal van 3800 evacuaties.

De autoriteiten zetten 17 vliegtuigen en 350 brandweerlieden en militairen in. Extra waterbombardementsvliegtuigen arriveerden vanaf het vasteland.

Alle toegang tot de bergen op het eiland, waaronder de door toeristen geliefde berg Teide, werd afgesloten om incidenten te voorkomen.

De twee luchthavens van Tenerife werkten normaal, aldus de Spaanse luchthavenexploitant Aena.

Hittegolf Canarische eilanden

Vorige week liet een hittegolf op de Canarische Eilanden veel gebieden kurkdroog achter, waardoor het risico op bosbranden toenam.

Deze zomer hebben brandweerlieden een reeks bosbranden geblust op de eilanden Gran Canaria en La Palma, die deel uitmaken van de Canarische archipel.

Aanpassingen: vanwege een vertaalfout stond eerder in de kop en de lead van dit artikel dat de brand inmiddels onder controle is, maar dat is niet het geval. Dit is aangepast, 14:18 uur.