Buitenland

Na ‘Eris’ EG5 is BA.2.86 de nieuwe Covid-variant

19-08-2023 14:59

vaccin
Shutterstock.

19 augustus (Reuters) – De WHO en de Amerikaanse CDC volgen een nieuwe, sterk gemuteerde stam van het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Sinds eind juli zijn er zes gevallen in vier landen ontdekt. Wetenschappers houden de nieuwe stam, BA.2.86 genaamd, in de gaten omdat het 36 mutaties heeft die het onderscheiden van de momenteel dominante XBB.1.5-variant.

Tot nu toe is er geen bewijs dat BA.2.86 zich sneller verspreidt of ernstigere ziekten veroorzaakt dan eerdere versies. De CDC zei dat haar advies om uzelf tegen COVID te beschermen hetzelfde blijft.

Wat is er nieuw aan de Eris-variant?

COVID-infecties en ziekenhuisopnames zijn toegenomen in de VS, Europa en Azië, met meer gevallen in de afgelopen maanden toegeschreven aan de EG.5 ‘Eris subvariant, een afstammeling van de Omicron-lijn die oorspronkelijk opdook in november 2021.

De afgelopen dagen hebben volksgezondheidsautoriteiten elk één geval van BA.2.86 gedocumenteerd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël, en drie gevallen in Denemarken.

Wetenschappers over BA.2.86

BA.2.86 stamt van een “eerdere tak” van het coronavirus, dus het verschilt van de variant waarop de huidige vaccins zijn gericht, legt Dr. S. Wesley Long, medisch directeur van diagnostische microbiologie in het Houston Methodist Hospital, uit.

Hij zei dat het nog maar de vraag is of BA.2.86 in staat zal zijn om andere virusstammen te verslaan of enig voordeel zal hebben bij het ontsnappen aan immuunreacties van eerdere infecties of vaccinaties.

Maar veel landen hebben het testen van patiënten en hun inspanningen om het genoom te analyseren van de virussen die nieuwe COVID-gevallen veroorzaken, drastisch verminderd. In die situatie ziet het traject van BA.2.86 er “op dit moment niet goed uit”, gezien de snelheid waarmee nieuwe gevallen worden geïdentificeerd, aldus Dr. Eric Topol, een genomica-expert en directeur van het Scripps Research Translational Institute in La Jolla, Californië.

De vele mutaties maken BA.2.86 “radicaal anders van structuur” in vergelijking met eerdere varianten, zei Topol.

De belangrijkste vraag, voegde hij eraan toe, is of BA.2.86 in hoge mate overdraagbaar zal blijken te zijn.

Maakt de Eris-variant mensen zieker?

Bezoeken aan de Amerikaanse spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames voor COVID blijven laag, maar zijn sinds begin juli gestegen, volgens gegevens op de CDC-website. Tot nu toe hebben artsen echter gemeld dat patiënten die de afgelopen weken zijn gezien, terwijl de Eris-variant zich verspreidde, niet zo ziek zijn als de patiënten die ze tijdens eerdere golven van de pandemie hebben behandeld.

Een bredere verspreiding van BA.2.86 zou waarschijnlijk meer ziekte en sterfte veroorzaken bij kwetsbare bevolkingsgroepen, aldus Topol.

Het is nog te vroeg om te weten of BA.2.86 ernstiger ziekten zal veroorzaken.

“Op basis van het beschikbare bewijsmateriaal weten we nog niet welke risico’s (BA.2.86) eventueel voor de gezondheid van het publiek kan opleveren, naast wat er al is waargenomen bij andere momenteel circulerende varianten,” zei een woordvoerder van de CDC.

Beschermen vaccins nog tegen de Eris-variant?

Door het afnemen van de pandemie kan het een jaar of langer geleden zijn dat veel mensen eerder besmet zijn geraakt of gevaccineerd zijn tegen COVID.

“Het vaccin biedt nog steeds een goede bescherming tegen ziekte en dood,” zei Long.

Bijgewerkte COVID-boostershots die nu worden ontwikkeld, zijn ontworpen om de Omicron subvariant XBB.1.5 aan te pakken.

Moderna zegt dat voorlopige onderzoeksgegevens suggereren dat de nieuwste versie van het vaccin veelbelovend is tegen Eris en een verwante variant genaamd Fornax, die in de VS begint te circuleren.

Pfizer Inc. heeft gezegd dat zijn bijgewerkte COVID-19-prik neutraliserende activiteit tegen de Eris-subvariant vertoonde in een onderzoek bij muizen.