Buitenland

Zelensky vraagt Zweden om Saab Gripen-straaljagers

19-08-2023 16:09

Saab JAS 39 Gripen
Saab JAS 39 Gripen. Honza123 / Shutterstock.com

KIEV/STOCKHOLM, 19 augustus (Reuters)Oekraïne is begonnen met besprekingen met Zweden over de mogelijkheid om Gripen-jets te ontvangen om zijn luchtverdediging te versterken, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zaterdag na een ontmoeting met de Zweedse premier Ulf Kristersson.

Zelensky’s bezoek is zijn eerste aan Zweden sinds de inval van Rusland in februari 2022 en de gesprekken over het verkrijgen van Gripen straaljagers, die hij als voorlopig bestempelde, volgen op de goedkeuring van de Verenigde Staten voor Denemarken en Nederland om F-16 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

“Vandaag hebben we in detail de toekomstige stappen besproken met betrekking tot de mogelijkheid om het onderwerp van het ontvangen van Zweedse Gripens te openen,” zei Zelensky op een gezamenlijke nieuwsbriefing met Kristersson, eraan toevoegend dat het onderwerp centraal zou staan in zijn ontmoetingen met andere Zweedse functionarissen.

Trainingen op Saab Gripen

In juni zei de Zweedse regering dat ze Oekraïense piloten de kans zou geven om haar Saab Gripens gevechtsvliegtuig te testen, maar ze heeft ook gezegd dat ze al haar vliegtuigen nodig heeft om Zweeds grondgebied te verdedigen.

Zelensky zei zaterdag ook dat Oekraïense piloten al begonnen waren met het trainen op de vliegtuigen.

Kristersson noemde de Gripens niet in zijn opmerkingen, maar veroordeelde een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Chernihiv op zaterdag, waarbij zeven mensen omkwamen en 90 gewond raakten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Saab JAS 39 Gripen

Saab JAS 39 Gripen. Steam visuals/Shutterstock.com.

 

“Het versterkt alleen maar de noodzaak voor ons om aan uw zijde te staan in al uw strijd,” zei Kristersson.

Oekraïne en Zweden ondertekenden ook een overeenkomst waardoor Oekraïne zal beginnen met de productie van het Zweedse CV90 gevechtsvoertuig.

Riksdag

Zelensky zou ook een ontmoeting hebben met de voorzitter van het Zweedse parlement, de Riksdag, de opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten en de leiders van de belangrijkste Zweedse politieke partijen, aldus een verklaring van de Zweedse regering.

Zweden heeft de oorlogsinspanningen van Oekraïne geholpen door wapens te leveren zoals tanks, luchtafweersystemen en gepantserde Type 90 infanteriegevechtsvoertuigen.

Nieuw steunpakket

De Zweedse minister van Defensie Pal Jonson zei dinsdag dat de regering een nieuw militair steunpakket van 288 miljoen euro aan Oekraïne plande, dat voornamelijk bestaat uit munitie en reserveonderdelen voor eerder geleverde wapensystemen.

Het pakket zal het 13e Zweedse pakket aan Oekraïne zijn sinds het begin van de oorlog, waarmee de totale waarde van de hulp van het Scandinavische land op 1,65 miljard euro komt.