Buitenland

Premier Zweden: meerdere terreuraanslagen verijdeld

17-08-2023 17:52

Zweden, Vlag, Brand, Koran
Mensen steken een Zweedse vlag in brand tijdens een klein protest buiten het Zweedse consulaat in Istanbul, Turkije, zaterdag 21 januari 2023. Turkije heeft zaterdag een gepland bezoek van de Zweedse minister van Defensie geannuleerd als reactie op anti-Turkse protesten die de spanning tussen de twee landen hebben opgevoerd nu Zweden Turkije toestemming wil geven om toe te treden tot de NAVO. (AP Photo/Emrah Gurel)

STOCKHOLM, 17 augustus (Reuters)Zweden heeft geplande aanslagen op het land afgewend zei Premier Ulf Kristersson donderdag nadat de veiligheidspolitie hun inschatting van het terreurdreigingsniveau had verhoogd naar 4 op een schaal van 5.

“We weten dat geplande terreuraanslagen zijn afgewend,” zei hij op een persconferentie zonder verdere details te geven. Ook zei Kristersson dat er mensen in Zweden en in het buitenland zijn gearresteerd.

Opkomen voor onze manier van leven

“Ik begrijp dat veel Zweden zich zorgen maken, maar we moeten ons gewone leven leiden, we moeten opkomen voor ons leven en onze manier van leven,” voegde hij eraan toe, zonder details over de aanslagen te geven.

De Zweedse strijdkrachten hebben het alarmniveau verhoogd voor bedreigingen tegen hun operaties. Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten onderdanen hebben gewaarschuwd niet naar Zweden te gaan.