Buitenland

Groot-Britannië waarschuwt voor islamitische terreuraanslag in Zweden

13-08-2023 20:07

Pakistan
Aanhangers van de radicale islamistische partij 'Tehreek-e-Labaik Pakistan' verbranden de afbeelding van de Zweedse vlag tijdens een demonstratie tegen het verbranden van het heilige boek van de Islam, de Koran, in Karachi, Pakistan, vrijdag 7 juli 2023. (AP Foto/Fareed Khan)

LONDEN, 13 aug (Reuters) – Groot-Brittannië waarschuwde zondag burgers die naar Zweden gaan voor mogelijke terroristische aanslagen na koranverbrandingen door anti-islam-activisten die moslims woedend hebben gemaakt.

In een bijgewerkt reisadvies zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Zweedse autoriteiten met succes een aantal geplande aanslagen hadden verijdeld en arrestaties hadden verricht.

“U moet op dit moment waakzaam zijn,” zei het ministerie, eraan toevoegend dat “terroristen zeer waarschijnlijk zullen proberen aanslagen te plegen in Zweden”, waarbij plaatsen die door buitenlanders worden bezocht mogelijke doelwitten zijn.

Terreurdreiging toegenomen

In een verklaring waarin hij het gewijzigde reisadvies van Groot-Brittannië bevestigt, herhaalt de Zweedse nationale veiligheidsadviseur Henrik Landerholm dat de dreiging voor Zweden sinds de brandstichtingen is toegenomen.

Landerholm zei dat de bestorming van de Zweedse ambassade in Irak op 19 juli, een poging tot aanval op de ambassade in Libanon op 9 augustus en ook het neerschieten van een medewerker van een Zweeds consulaat in Turkije op 1 augustus hebben bijgedragen aan de risicobeoordeling.

Vrijheid van meningsuiting

Koranverbrandingen zijn in Zweden toegestaan onder de regels voor vrijheid van meningsuiting, maar moslims zien het verbranden van hun heilige boek als godslastering.

De Amerikaanse overheid heeft in haar reisadvies ook gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen in Zweden.