Buitenland

Weer Koran-verbrandingen in Zweden en Denemarken

31-07-2023 15:48

Koran, Pakistan, Burqa
AP Photo/Muhammad Sajjad

KOPENHAGEN/STOCKHOLM, 31 juli (Reuters) – In Zweden en Denemarken zijn maandag opnieuw koranverbrandingen geweest. De regeringen van de twee Noordse landen zeiden dat ze aan het onderzoeken waren hoe ze dergelijke daden wettelijk konden beperken in een poging om de groeiende spanningen met verschillende moslimlanden te deëscaleren.

In Denemarken en Zweden zijn de afgelopen weken verschillende protesten geweest waarbij kopieën van de Koran zijn verbrand of op andere wijze beschadigd. Dit heeft geleid tot verontwaardiging in moslimlanden, die van de Noordse regeringen hebben geëist dat ze een einde maken aan de verbrandingen.

Autoriteiten willen kunnen ingrijpen

De Deense regering zei zondag dat ze op zoek zou gaan naar een “juridisch instrument” waarmee de autoriteiten kunnen ingrijpen bij dergelijke protesten, als die geacht worden “aanzienlijke negatieve gevolgen voor Denemarken te hebben, niet in de laatste plaats met betrekking tot de veiligheid”.

“Het feit dat we zowel in Denemarken als in het buitenland aangeven dat we eraan werken, zal hopelijk helpen om de problemen waarmee we worden geconfronteerd te deëscaleren”, zei Rasmussen maandag tegen journalisten na een vergadering met parlementsvoorzitters over buitenlands beleid.

“Het is niet omdat we ons onder druk gezet voelen om dit te doen, maar het is onze politieke analyse dat het in het belang van ons allemaal is,” zei Rasmussen en voegde eraan toe: “We moeten niet gaan zitten wachten tot dit ontploft.”

Anti-moslim demonstranten

Toch vonden er maandag in beide landen koranverbrandingen plaats. In Stockholm leek een Iraakse vluchteling die de afgelopen weken achter verschillende protesten zat, een exemplaar van de Koran te verbranden voor het Zweedse parlement. In Denemarken verbrandden anti-moslim demonstranten de Koran voor de Saoedi-Arabische ambassade in Kopenhagen, en voor later op de dag zijn er nog meer gepland.

De Scandinavische landen betreurden de Koranverbrandingen, maar kunnen ze niet voorkomen op grond van grondwettelijke wetten ter bescherming van de vrijheid van meningsuiting.

Beide regeringen hebben nu echter gezegd dat ze wetswijzigingen overwegen die de autoriteiten in staat zouden stellen om verdere verbrandingen in speciale situaties te voorkomen.

De Zweedse regering zei deze maand dat ze een soortgelijke oplossing onderzoekt, maar rechtse partijen in beide landen hebben de initiatieven veroordeeld, waarbij sommigen zeiden dat de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar mag worden gebracht.

Recht van Zweden op vergadering

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom zei maandag dat hij brieven had gestuurd naar alle 57 landen in de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) om het recht van Zweden op vergadering uit te leggen en veroordeelde islamofobe daden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC zullen maandag in een buitengewone vergadering bijeenkomen om de recente ontwikkelingen te bespreken.