Buitenland

Zweden ‘doelwit Russische desinformatiecampagne’ Koran-verbrandingen

26-07-2023 15:52

Fake News Nepnieuws
Shutterstock.

STOCKHOLM, 26 juli (Reuters) – Zweden is het doelwit van een desinformatiecampagne van “door Rusland gesteunde actoren” die bedoeld is om het imago van het kandidaatlid voor de NAVO te schaden door te suggereren dat het de recente verbrandingen van de Koran steunt, zei de minister van Civiele Defensie op woensdag.

Het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO na de Russische invasie in Oekraïne heeft het land internationaal in de schijnwerpers gezet, terwijl een aantal demonstraties waarbij demonstranten kopieën van het heilige boek van de islam hebben verbrand, moslims over de hele wereld boos hebben gemaakt.

Desinformatiecampagne

“Zweden is het doelwit van een desinformatiecampagne die wordt gesteund door de Russische staat en staatsachtige actoren met als doel de Zweedse belangen te schaden en Zweedse burgers te schaden,” vertelde de minister, Carl-Oskar Bohlin, aan verslaggevers op een persconferentie.

“We kunnen zien hoe door Rusland gesteunde actoren onjuiste beweringen versterken, zoals dat de Zweedse staat achter de ontheiliging van heilige geschriften zit,” zei hij.

“Dat is natuurlijk helemaal niet waar,” zei Bohlin, eraan toevoegend dat dergelijke staatsactoren probeerden “verdeeldheid te zaaien en het internationale aanzien van Zweden te verzwakken.”

De Russische ambassade in Stockholm reageerde niet direct op een verzoek om commentaar op de opmerkingen van de minister.

Verdeeldheid zaaien

Mikael Ostlund, een woordvoerder van het Zweedse Psychologische Defensie Agentschap, vertelde op de persconferentie: “Rusland gebruikt deze gelegenheden om zijn agenda in de media te promoten en de boodschap is er natuurlijk op gericht om ons in het Westen te verdelen en om hier in Zweden meer bezorgdheid en verdeeldheid te zaaien.”

“Het is duidelijk dat één van die ambities van Russische kant is om onze toetreding tot de NAVO te bemoeilijken.”

Vrijheid van meningsuiting

In een verklaring eerder deze maand zei minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom dat de ontheiliging van heilige teksten “beledigend en respectloos” was. “Uitingen van racisme, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid horen niet thuis in Zweden of Europa,” zei hij.

Kopieën van de Koran zijn deze zomer tijdens verschillende demonstraties in Zweden en Denemarken verbrand, wat tot verontwaardiging leidde onder moslims en demonstranten ertoe aanzette om de Woedende moslims steken Zweedse ambassade Bagdad in brand te bestormen en te vernielen.

Denemarken en Zweden hebben gezegd dat ze het verbranden van de Koran betreuren, maar dat ze het niet kunnen voorkomen onder de regels die de vrijheid van meningsuiting beschermen.

Turkije, dat een veto heeft over het Zweedse NAVO-lidmaatschap, heeft de protesten veroordeeld en Stockholm opgeroepen om actie te ondernemen tegen de daders.

Zweedse veiligheidsdienst

Eerder op woensdag waarschuwde de Zweedse veiligheidsdienst SAPO dat de veiligheidssituatie in Zweden verslechterd was door de recente controverse over de vrijheid van meningsuiting.

“Het beeld van Zweden is veranderd. We worden niet meer gezien als een tolerant land, maar als een land dat anti-moslim is – zo worden we gezien vooral in de islamitische delen van de wereld,” vertelde Susanna Trehorning, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Terrorismebestrijding en Anti-Subversie bij SAPO, aan de Zweedse door de staat gesubsidieerde publieke omroep SVT.

Het veiligheidsalarm van Zweden is echter niet gewijzigd en staat momenteel op 3 op een schaal van 5, wat duidt op “verhoogd risico”. Vijf is het hoogste dreigingsniveau.