Buitenland

Rusland: F-16’s naar Oekraïne sturen is escalatie

21-08-2023 11:59

Zelensky, Rutte, F-16, Eindhoven
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, midden, de commandant der luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur, links, en de Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte (VVD) poseren voor een F-16 gevechtsvliegtuig in Eindhoven, Nederland, zondag 20 aug. 2023. (AP Photo/Peter Dejong)

KOPENHAGEN, 21 augustus (Reuters) – Rusland zei maandag dat een besluit van Denemarken en Nederland om de eerste F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te schenken het conflict alleen maar zou doen escaleren, terwijl Oekraïne zei dat de straaljagers zouden helpen om een einde te maken aan de invasie van Moskou.

Denemarken en Nederland kondigden zondag aan dat ze F-16’s aan Oekraïne zouden leveren, waarvan de eerste zes rond Nieuwjaar geleverd zouden worden. Washington heeft de levering van de in de VS gemaakte straaljagers vorige week goedgekeurd.

Voortzetting militaire confrontatie

“Het feit dat Denemarken nu besloten heeft om 19 F-16 vliegtuigen aan Oekraïne te schenken, leidt tot een escalatie van het conflict,” zei de Russische ambassadeur Vladimir Barbin in een verklaring die geciteerd werd door het persagentschap Ritzau.

“Door zich te verschuilen achter de vooronderstelling dat Oekraïne zelf de voorwaarden voor vrede moet bepalen, probeert Denemarken met zijn daden en woorden Oekraïne geen andere keuze te laten dan de militaire confrontatie met Rusland voort te zetten,” zei hij.

Superioriteit in lucht

Kiev zei dat de straaljager van vitaal belang was voor het succes van zijn poging om de Russische troepen van zijn grondgebied te verdrijven in een tegenoffensief dat sinds de lancering begin juni langzaam op gang is gekomen, omdat het zou voorkomen dat Russische straaljagers oprukkende troepen aanvallen.

“Superioriteit in de lucht is de sleutel tot succes op de grond,” zeiden luchtmachtwoordvoerder Yuriy Ihnat volgens Oekraïense media.

Geen gebruik F-16’s Russisch grondgebied

De Deense minister van Defensie Jakob Ellemann-Jensen zei dat Oekraïne de gedoneerde F-16’s alleen op eigen grondgebied mag gebruiken.

“We doneren wapens onder de voorwaarde dat ze gebruikt worden om de vijand uit het grondgebied van Oekraïne te verdrijven. En niet verder dan dat,” zei Ellemann-Jensen maandag.

“Dat zijn de voorwaarden, of het nu gaat om tanks, gevechtsvliegtuigen of iets anders,” zei hij.

42 Nederlandse F-16’s

Denemarken zal in totaal 19 straaljagers leveren. Nederland heeft in totaal 42 F-16’s beschikbaar, maar moet nog beslissen of ze allemaal gedoneerd zullen worden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het besluit een “doorbraakovereenkomst” genoemd.

Minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei zaterdag dat de Oekraïense piloten begonnen waren met trainen, maar dat het minstens zes maanden en mogelijk langer zou duren om ook ingenieurs en monteurs op te leiden.