Binnenland

Rondleiding langs F-16’s vliegbasis Eindhoven voor president Zelensky

20-08-2023 14:22

Zelensky, Rutte, F-16, Eindhoven
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, midden, de commandant der luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur, links, en de Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte (VVD) poseren voor een F-16 gevechtsvliegtuig in Eindhoven, Nederland, zondag 20 aug. 2023. (AP Photo/Peter Dejong)

EINDHOVEN, 20 augustus (Reuters) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is zondag in Nederland aangekomen in een aanhoudende poging om de luchtverdediging van Oekraïne te versterken, dagen nadat de Verenigde Staten de mogelijke levering van F-16 gevechtsvliegtuigen door Nederland en Denemarken hadden goedgekeurd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Peter Dejong.

 

Nederland heeft, samen met Denemarken, de afgelopen maanden de internationale inspanningen geleid om Oekraïense piloten voor F-16‘s te trainen en uiteindelijk de jets te leveren om te helpen de luchtoverwicht van Rusland, wiens strijdkrachten Oekraïne in februari 2022 binnenvielen, tegen te gaan.

Lees ook: F-16 Fighting Falcon

“De belangrijkste kwestie is F-16 voor Oekraïne om ons volk te beschermen tegen Russische terreur. We worden sterker”, zei Zelensky in een bericht op Telegram.

Op de agenda staan ook de Global Peace Summit en het berechten van Rusland, zei Zelensky.

F-16-training begonnen

Zelensky zal demissionair premier Mark Rutte (VVD) ontmoeten op een militaire luchtmachtbasis in Eindhoven, zei het kantoor van Rutte zonder verdere details te geven.

Rutte zei in mei dat Nederland serieus overwoog om F-16’s over te dragen, maar het is niet duidelijk hoeveel ze er beschikbaar zouden hebben en wanneer.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Peter Dejong.

 

De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei zaterdag dat de training voor Oekraïners om F-16’s te bedienen was begonnen, maar voegde eraan toe dat het minstens zes maanden en mogelijk langer zou duren om ook ingenieurs en monteurs op te leiden.

De training zal plaatsvinden in Denemarken en Roemenië, aldus functionarissen van een coalitie van 11 landen.

Oekraïne, dat verwacht dat er enkele tientallen piloten getraind zullen worden, zei vorige week dat het niet verwachtte deze herfst of winter F-16’s te kunnen gebruiken.

F-35-fighters

Nederland zou F-16’s kunnen leveren omdat zijn strijdkrachten overgaan op nieuwere F-35 gevechtsvliegtuigen.

Volgens cijfers van het Nederlandse ministerie van Defensie heeft Nederland momenteel 24 operationele F-16’s die halverwege 2024 uitgefaseerd zullen zijn. Nog eens 18 van de door Lockheed Martin gemaakte straaljagers zijn momenteel beschikbaar voor verkoop, waarvan er 12 voorlopig zijn verkocht.

Zaterdag was Zelensky in Zweden, waar hij de mogelijkheid besprak om Gripen-jets te ontvangen.

 

Zelensky, Rutte, F-16, EindhovenDe Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy en de Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte luisteren naar een piloot van een F-16 straaljager in Eindhoven, Nederland, zondag 20 aug. 2023. Geheel links loopt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba met de demissionaire Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra. De leiders ontmoetten elkaar op een militaire luchtmachtbasis in de Zuid-Nederlandse stad, een dag nadat Zelenskyy Zweden had bezocht op zijn eerste buitenlandse reis sinds hij vorige maand een NAVO-top in Litouwen had bijgewoond. Op vrijdag zeiden Nederland en Denemarken dat de Verenigde Staten hun goedkeuring hadden gegeven voor de levering van F-16’s aan Oekraïne. (AP Foto/Peter Dejong)

 

Lees ook: VS keurt sturen NLse F-16’s naar Oekraïne goed
Lees ook: Dit jaar nog geen F-16’s in Oekraïne
Lees ook: F-16