Buitenland

NAVO-land Roemenië wil F-35’s aanschaffen, onduidelijk hoeveel en wanneer

11-04-2023 14:00

F-35 JSF
Nederlandse F-35 JSF AN-1. Foto: Ministerie van Defensie.

BOEKAREST, 11 april (Reuters)Roemenië wil de nieuwste generatie Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen kopen om zijn luchtverdediging te versterken, zei de hoogste defensieraad van het land (CSAT) dinsdag in een verklaring.

Roemenië is een lidstaat van de Europese Unie en de NAVO en heeft de defensie-uitgaven dit jaar verhoogd van 2% naar 2,5% van het bruto binnenlands product, als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.

Moderniseringsproces luchtmacht

Het land, dat een grens van 650 km met Oekraïne deelt, is gastheer van een Amerikaans ballistisch raketafweersysteem en heeft sinds vorig jaar een permanente gevechtsgroep van het bondgenootschap op zijn grondgebied gestationeerd.

“Het beschikken over robuuste, geloofwaardige, interoperabele, flexibele en efficiënte operationele luchtverdedigingscapaciteiten als onderdeel van onze verplichtingen als NAVO- en EU-staat is essentieel voor Roemenië om de doelstellingen van zijn defensiebeleid te bereiken,” aldus de verklaring.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

F35 JSF

F-35’s van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. Foto: Defensie.nl.

 

“Het moderniseringsproces van de luchtmacht zal worden voortgezet door de aankoop van F-35 jets van de laatste generatie.”

De raad ging niet in op timing of aantallen.

M1 Abrams tank

Vorig jaar zei president Klaus Iohannis dat Roemenië overwoog F-35 vliegtuigen aan te schaffen, die worden gemaakt door de Amerikaanse wapenproducent Lockheed Martin Corp.

In maart zei het ministerie van Defensie dat Roemenië M1 Abrams tanks van General Dynamics zou kopen, als onderdeel van bredere plannen voor defensieaankopen.

In december tekende het Roemeense ministerie van Defensie een overeenkomst om zeven Watchkeeper X onbemande vliegtuigsystemen te kopen van het Israëlische elektronicabedrijf Elbit Systems voor ongeveer 1,89 miljard Roemeense lei.