Klimaat

Doorgaan met CO2 uitstoten = meer hittegolven = meer bosbranden

22-08-2023 09:17

Bosbrand
Shutterstock.

 

Wetenschappers van het World Weather Attribution-initiatief hebben vastgesteld dat de kans en intensiteit van hittegolven zijn verhoogd dankzij door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Zonder menselijke invloed zouden dergelijke hitte-evenementen extreem zeldzaam zijn geweest.

Als de wereld doorgaat met het verbranden van fossiele brandstoffen, zullen dergelijke hittegolven vaker voorkomen en nog intenser worden. Er is een dringende behoefte aan hitte-actieplannen gezien de toenemende kwetsbaarheid door klimaatverandering, vergrijzing en verstedelijking.

Temperaturen boven 50 graden Celsius

In juli 2023 werden verschillende delen van het noordelijk halfrond, waaronder de zuidwestelijke VS, Mexico, Zuid-Europa en China, getroffen door extreme hittegolven, waarbij vele lokale temperatuurrecords werden verbroken. Temperaturen stegen boven de 50°C in zowel Death Valley in de VS als in Noordwest-China.

Deze hittegolven resulteerden naast bosbranden in meerdere hittegerelateerde sterfgevallen in de VS, Mexico, Spanje, Italië, Griekenland, Cyprus, Algerije en China. Daarnaast was er een toename van ziekenhuisopnames door hittegerelateerde ziekten.