Klimaat

Huidige maatregelen Duitsland leveren onvoldoende CO2-reductie in 2030

22-08-2023 10:12

Duisburg
uslatar / Shutterstock.com

BERLIJN, 22 augustus (Reuters) – Het gat in de Duitse broeikasgasemissies zal in 2030 waarschijnlijk groter zijn dan de ramingen van de regering, zelfs als de geplande emissiereductiemaatregelen volledig worden uitgevoerd, zei een raad van klimaatdeskundigen die de regering adviseert op dinsdag.

De grootste economie van Europa wil haar kooldioxide-uitstoot tegen 2030 met 65% verminderen ten opzichte van 1990. De CO2-niveaus van het land lagen vorig jaar al 40% onder het niveau van 1990.

‘Totale vermindering overschat’

De geplande CO2-reducties van de Duitse regering voor de energie- en industriesector kunnen de uitstoot aanzienlijk verminderen, maar de inspanningen van de bouw- en transportsector blijven achter, aldus de raad in een rapport.

“De verwachte totale vermindering is waarschijnlijk overschat,” zei Hans-Martin Henning, de voorzitter van de raad, in een verklaring.

CO2-kloof

Zelfs als alle maatregelen worden uitgevoerd, zal de gebouwensector tegen 2030 een CO2-kloof van 35 miljoen ton hebben, terwijl de transportsector naar verwachting de doelstelling niet zal halen met een overtollige uitstoot van 117 miljoen tot 191 miljoen ton.

Het afzwakken van een wetsvoorstel dat bedoeld was om olie- en gasverwarmingssystemen geleidelijk uit te bannen, zal ook bijdragen aan de lagere reducties in de bouwsector, zo bleek uit het rapport.

112 miljoen ton broeikasgassen

Die sector stootte vorig jaar 112 miljoen ton broeikasgassen uit, of 15% van het totaal, maar de reikwijdte van een regel die het gebruik van fossiele brandstoffen in verwarmingssystemen in oude gebouwen geleidelijk verbiedt ten gunste van verwarmingssystemen die vanaf 2024 werken op 65% hernieuwbare energie, werd aanzienlijk beperkt door de druk van de pro-zakelijke Vrije Democratische Partij om het oorspronkelijke wetsvoorstel te wijzigen.

De veronderstellingen van het transportministerie over de effectiviteit van de geplande maatregelen om de uitstoot te verminderen zijn ook “optimistisch”, aldus de raad.

“Er is een gebrek aan een coherent en consistent totaalconcept en een overkoepelend raamwerk van maatregelen,” concludeerde het rapport.