Buitenland

Mogelijk toch Russische drone op grondgebied NAVO-lid Roemenië

06-09-2023 16:48

Drone
Door Iran gemaakte drones. (Iraans leger via AP.)

6 september (Reuters) – Delen van wat een Russische drone zou kunnen zijn, zijn op Roemeens grondgebied gevallen, zei de Roemeense minister van Defensie Angel Tilvar op woensdag, twee dagen nadat Oekraïne had gezegd dat Russische drones op het land van het NAVO-lid waren ontploft.

Roemeense functionarissen hadden eerder berichten ontkend dat er drones op Roemeens grondgebied waren gevallen en zeiden dat Russische aanvallen in buurland Oekraïne geen directe bedreiging vormden.

Op woensdag zei de Roemeense president Klaus Iohannis dat de bevestiging van de ontdekte onderdelen van een Russische drone een ernstige schending zou zijn.

“Ik bevestig dat er stukken zijn gevonden die de elementen van een drone zouden kunnen zijn,” vertelde Tilvar aan de CNN-zender Antenna 3.

Hij zei dat het gebied niet geëvacueerd was omdat niets erop wees dat de onderdelen een bedreiging vormden en zei dat de stukken geanalyseerd zouden worden om hun herkomst te bevestigen.

Oorlogsmisdaden

Kiev had maandag gezegd dat de drones in Roemenië tot ontploffing waren gebracht tijdens een nachtelijke Russische luchtaanval op een Oekraïense haven aan de overkant van de Donau, waar het aantal aanvallen is toegenomen sinds juli, toen Moskou afzag van een overeenkomst die een de facto Russische blokkade van de Oekraïense Zwarte Zeehavens ophief.

In zijn toespraak in Boekarest op woensdag aan het begin van een top van de presidenten van de landen van het Drie Zeeën Initiatief, zei Iohannis dat de aanvallen oorlogsmisdaden waren die op een “kleine afstand” van de Roemeense grens plaatsvonden.

“Als bevestigd wordt dat de gevonden onderdelen van een Russische drone zijn, dan is een dergelijke situatie ontoelaatbaar en een ernstige schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Roemenië,” zei hij.

“We zijn alert en staan voortdurend in contact met onze NAVO-bondgenoten,” voegde hij eraan toe.

Geen directe dreiging

Tilvar herhaalde dat er geen directe dreiging was en vertelde Agerpres dat het mogelijk was dat de drone niet ontplofte bij de inslag, maar gewoon viel of stukken landde op Roemeens grondgebied.

“Dat maakt ons niet blij, maar ik denk niet dat we kunnen spreken van een aanval en, zoals ik al eerder zei, ik denk dat we moeten weten hoe we een onderscheid kunnen maken tussen een daad van agressie en een incident,” citeerde Agerpres hem.

Een woordvoerder van het ministerie zei dat zoekteams al enkele dagen in het gebied waren, terwijl de minister en andere defensiemedewerkers met bewoners spraken.

Polen

Moskou heeft sinds het begin van de oorlog vorig jaar luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Oekraïne, en Oekraïne heeft meerdere keren gemeld dat vermoedelijk Russische wapens overvlogen of neerstortten op buurlanden.

In het ernstigste incident werden twee mensen gedood in Polen door een raket die afgelopen november vlakbij de grens viel; Polen en NAVO-bondgenoten zeiden later dat het een verkeerd afgevuurde Oekraïense luchtverdedigingsraket was.