Buitenland

NASA benoemt nieuwe directeur UAP-onderzoekspanel

14-09-2023 16:57

UFO
CGI-foto. Shutterstock.

WASHINGTON, 14 september (Reuters) – NASA zei donderdag dat het een nieuwe directeur benoemt voor het onderzoek naar wat de regering “ongeïdentificeerde afwijkende fenomenen” (Unidentified Anomalous Phenomena, UAP) noemt, terwijl een panel van deskundigen er bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie op aandrong om meer informatie te verzamelen over wat gewoonlijk UFO’s worden genoemd.

NASA Administrator Bill Nelson deed de aankondiging nadat het panel een rapport uitbracht waarin het agentschap werd opgeroepen om zich meer in te spannen om informatie over UAP te verzamelen en een grotere rol te spelen in het helpen van het Pentagon bij het opsporen ervan.

NASA zei dat de nieuwe directeur van UAP-onderzoek zal zorgen voor “gecentraliseerde communicatie, middelen en gegevensanalysemogelijkheden om een robuuste database op te zetten voor de evaluatie van toekomstige UAP”.

Datasets gebruiken om UAP-fenomeen te begrijpen

Het NASA-panel, dat bestaat uit deskundigen op wetenschappelijke gebieden variërend van natuurkunde tot astrobiologie, bracht het rapport uit nadat het in juni zijn eerste openbare vergadering had gehouden.

“NASA heeft een verscheidenheid aan bestaande en geplande aard- en ruimteobservatiemiddelen, samen met een uitgebreid archief van historische en huidige datasets, die direct gebruikt zouden moeten worden om UAP te begrijpen,” aldus het rapport.

“Hoewel NASA’s vloot van aardobservatiesatellieten meestal niet over de ruimtelijke resolutie beschikt om relatief kleine objecten zoals UAP te detecteren, kunnen hun ultramoderne sensoren direct worden gebruikt om de toestand van de lokale aard-, oceaan- en atmosferische omstandigheden te onderzoeken die ruimtelijk en in de tijd samenvallen met UAP’s die aanvankelijk via andere methoden zijn gedetecteerd. NASA’s middelen kunnen dus een vitale rol spelen door direct vast te stellen of specifieke omgevingsfactoren verband houden met bepaalde gerapporteerde gedragingen of voorvallen van UAP’s,” aldus het rapport.

‘Eén van de grootste mysteries’

De Amerikaanse regering heeft in de afgelopen jaren verschillende malen informatie openbaar gemaakt die zij heeft verzameld over een onderwerp dat ooit werd beantwoord met vrijwel officiële stilte.

Het nieuwe rapport noemde UAP’s “één van de grootste mysteries van onze planeet”.

“Wereldwijd zijn er waarnemingen gedaan van objecten in onze lucht die niet geïdentificeerd kunnen worden als ballonnen, vliegtuigen of natuurlijk bekende fenomenen, maar toch zijn er beperkte waarnemingen van hoge kwaliteit. De aard van wetenschap is om het onbekende te verkennen, en gegevens zijn de taal die wetenschappers gebruiken om de geheimen van ons universum te ontdekken,” aldus het rapport.

“Ondanks talloze verslagen en beelden, betekent het ontbreken van consistente, gedetailleerde en gecureerde waarnemingen dat we momenteel niet beschikken over de gegevens die nodig zijn om definitieve, wetenschappelijke conclusies te trekken over UAP,” voegde het eraan toe.

Rapport uit 2021

In 2021 verscheen er een rapport dat was samengesteld door het Office of the Director of National Intelligence in samenwerking met een taskforce onder leiding van de marine en dat talrijke waarnemingen – voornamelijk van militair personeel – van UAP bevatte.

Het rapport bevatte enkele gevallen van UAP die eerder aan het licht waren gekomen door de vrijgave door het Pentagon van video’s van marinevliegers waarop raadselachtige vliegtuigen te zien waren voor de Amerikaanse oost- en westkust die snelheid en manoeuvreerbaarheid vertoonden die de bekende luchtvaarttechnologieën te boven gingen en geen zichtbare middelen van voortstuwing of stuurvlakken hadden. In het rapport stond dat analisten van defensie en inlichtingendiensten onvoldoende gegevens hadden om de aard van sommige objecten vast te stellen.

Stigma’s

Een onafhankelijk NASA-panel dat UAP’s bestudeert, hield in juni zijn eerste openbare vergadering en bestond uit deskundigen op wetenschappelijke gebieden variërend van natuurkunde tot astrobiologie. De panelleden noemden als uitdagingen voor hun werk het stigma dat aan het onderwerp kleeft en het gebrek aan wetenschappelijk betrouwbare methoden om UFO’s te documenteren.

Geen bewijs buitenaardsen

Twee hoge ambtenaren van de Amerikaanse defensie-inlichtingendienst vertelden tijdens een hoorzitting in het Congres in 2022 dat het Pentagon vastbesloten was om de oorsprong van UAP’s vast te stellen. Beide functionarissen beloofden dat het Pentagon het bewijs zou volgen waar het ook toe leidt en maakten duidelijk dat het primaire belang het aanpakken van mogelijke bedreigingen voor de nationale veiligheid is.

Beide functionarissen in die hoorzitting kozen hun woorden zorgvuldig, inclusief de kwestie van de mogelijke buitenaardse oorsprong. Eén van de functionarissen, Scott Bray, zei tijdens de hoorzitting “we hebben geen materiaal, we hebben geen emanaties gedetecteerd, binnen de UAP task force die zouden suggereren dat het iets van buitenaardse oorsprong is“.

Sinds de luchtmacht in 1969 een onduidelijk UFO-programma met de codenaam Project Blue Book beëindigde, was er geen open hoorzitting van het congres over dit onderwerp geweest.

In juli werd er nog een hoorzitting in het Congres gehouden met getuigenissen van gepensioneerd militair personeel, maar er verschenen geen overheidsfunctionarissen.