Buitenland

Wetenschappers vinden geen bewijs dat Mexicaanse mummies ‘aliens’ zijn

16-09-2023 13:48

Aliens mexico
Still: Youtube.

MEXICO CITY, 16 september (Reuters) – Voor Jaime Maussan, een Mexicaanse journalist en al lange tijd UFO-liefhebber, zijn ze een van de belangrijkste ontdekkingen in de geschiedenis van de mensheid.

Maar voor veel wetenschappers zijn deze twee kleine gemummificeerde lichamen met langwerpige hoofden en drie vingers aan elke hand. De beelden daarvan werden deze week de hele wereld over gestraald toen ze werden gepresenteerd aan het Mexicaanse Congres, een al gedebunkte – misschien criminele – stunt.

Op het kantoor van Maussan, in het zakendistrict van Mexico Stad, Santa Fe, dragen medewerkers voorzichtig de twee gesloten dozen met glazen deksels met de lichamen naar een studio met groen scherm, waar Reuters vrijdag exclusieve toegang had.

Iedereen staat bij elkaar om het beter te kunnen zien. De lichamen lijken oeroud en hebben kenmerken van mensen: twee ogen, een mond, twee armen, twee benen. Maussan beweert dat ze rond 2017 in Peru zijn gevonden, in de buurt van de precolumbiaanse Nazcalijnen.

1000 jaar oud

Hij zegt te kunnen bewijzen dat ze niet lijken op wat er op aarde bekend is. Op sociale media en tijdens de hoorzitting deelde hij wetenschappelijke analyses en onderzoeksresultaten waarvan hij beweert dat ze bewijzen dat de lichamen ongeveer 1000 jaar oud zijn en geen verband houden met bekende aardse soorten.

Bij één van de lichamen, door Maussan beschreven als een vrouwtje, werd ontdekt dat er eieren in zaten, zei hij.

“Het is het belangrijkste dat de mensheid is overkomen,” zei Maussan, 70 jaar, over zijn kruistocht om de bevindingen onder de aandacht te brengen, zittend in zijn kantoor dat zwaar versierd is met kleurrijke buitenaardse kunstwerken en parafernalia.

“Ik geloof dat dit fenomeen het enige is dat ons de kans geeft om ons te verenigen,” voegde hij eraan toe.

Bedrog

Elsa Tomasto-Cagigao, een gerespecteerd Peruaans bio-antropologe, vindt het frustrerend dat dergelijke beweringen nog steeds in de publiciteit komen, en verwijst naar soortgelijke vermeende vondsten die bedrog bleken te zijn.

“Wat we eerder hebben gezegd staat nog steeds overeind, ze presenteren dezelfde herhaling als altijd en als er mensen zijn die dat blijven geloven, wat kunnen wij dan doen,” zei ze telefonisch. “Het is zo bot en zo simpel dat er niets meer aan toe te voegen is.”

Eerdere vondsten zijn door de wetenschappelijke gemeenschap afgedaan als verminkte mummies van pre-Spaanse kinderen, soms gecombineerd met stukjes dierlijke onderdelen.

David Spergel, voormalig hoofd van de afdeling astrofysica van Princeton University en voorzitter van een NASA-panel over ongeïdentificeerde anomale fenomenen, zei op donderdag dat zulke monsters beschikbaar moeten worden gesteld om door de wetenschappelijke wereld te worden getest.

Koolstofdatering

Maussan deelde op sociale media en in zijn presentatie de resultaten van DNA- en koolstofdateringstesten die hij naar eigen zeggen op “de wezens” had laten uitvoeren.

Een Mexicaanse wetenschapper heeft op verzoek van Reuters de resultaten bekeken en geconcludeerd dat ze wezen op normaal leven op Aarde.

Maussan vertelde Reuters vrijdag echter dat de testresultaten niet direct te maken hadden met de twee lichamen die hij deze week aan het Congres toonde. In feite, zei hij, werden ze uitgevoerd op een heel ander lichaam, bekend als ‘Victoria’, dat in Peru is achtergebleven.

“Ze zijn op dezelfde plaats gevonden. Ze hebben hetzelfde uiterlijk, ze zijn hetzelfde,” zei Maussan over Victoria en de twee lichamen die hij in Mexico liet zien. Er zijn geen testen gedaan op deze twee lichamen om ze niet te beschadigen, zei hij.

Eerdere controverses

Maussan is geen vreemde in de controverse. Hij heeft in het verleden beweringen gedaan over andere overblijfselen die alom bekritiseerd werden. Hij werkte in 2017 mee aan een tv-documentaire over andere overblijfselen die in de buurt van de Nazcalijnen gevonden waren, waarvan experts zoals Tomasto-Cagigao en paleontoloog Rodolfo Salas-Gismondi zeiden dat het leek alsof er mummies in verwerkt waren.

Nu heeft hij de woede gewekt van Peruaanse ambtenaren.

De Peruaanse minister van Cultuur Leslie Urteaga vraagt zich af hoe de specimens, die volgens haar pre-Spaanse voorwerpen waren, Peru hebben verlaten en zegt dat er een strafrechtelijke klacht is ingediend.

“Ik maak me geen zorgen. Ik heb absoluut niets illegaals gedaan,” zei Maussan.

Hoe de lichamen in Mexico terecht zijn gekomen is een vraag die hij zegt niet te kunnen beantwoorden. Ze zijn door Maussan geleend voor de hoorzitting en zijn in het bezit van een Mexicaanse man, die vrijdag in het kantoor van Maussan was en niet geïdentificeerd wilde worden.

Op de vraag hoe de lichamen – die hij Clara en Mauricio noemde – in zijn bezit kwamen, antwoordde de man alleen dat hij alles “te zijner tijd” zou onthullen.

Huidweefsel van verschillende mummies

Jose de Jesus Zalce Benitez, directeur van het Onderzoeksinstituut voor Gezondheidswetenschappen van de Secretaris van de Marine, nam deel aan de hoorzitting van het Congres en bevestigde de beweringen van Maussan. Nu hij zich bij hem op kantoor voegde, legde hij rustig zijn interpretatie van de wetenschap uit.

“Gebaseerd op de DNA-tests, die werden vergeleken met meer dan een miljoen soorten zijn ze niet verwant aan wat tot op dit moment bekend of beschreven is door de wetenschap of door menselijke kennis,” zei hij.

Julieta Fierro, de wetenschapper van het Instituut voor Astronomie van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) die de testresultaten van Maussan voor Reuters heeft bekeken, ziet veel minder mysterie in de gegevens.

Ze zei dat de aanwezigheid van koolstof-14 in onderzoeken die door UNAM gedaan zijn, bewijst dat de monsters gerelateerd waren aan hersen- en huidweefsel van verschillende mummies die op verschillende tijdstippen gestorven zijn.

Niets mysterieus

Het aandeel van de radioactieve koolstof-14 isotoop dat door levende organismen in hun weefsel wordt opgenomen, vervalt na verloop van tijd, waardoor wetenschappers bij benadering het jaar van overlijden van het monster kunnen bepalen.

Op andere planeten zou de hoeveelheid koolstof-14 in hun atmosfeer niet noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn als op aarde, zei ze.

Al met al laten de resultaten “niets mysterieus zien dat zou kunnen wijzen op levensverbindingen die niet op Aarde bestaan,” zei Fierro.


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO PODCAST 486