BERLIJN, 21 september (Reuters) – Het Duitse Lagerhuis heeft donderdag een wetsvoorstel aangenomen om energiebesparing in alle economische sectoren verplicht te stellen, een maatregel die klimaatverandering moet helpen bestrijden en het gebruik van geïmporteerde fossiele brandstoffen moet helpen inperken.
De wet op energie-efficiëntie, geïntroduceerd door het door de Groenen geleide ministerie van Economische Zaken, omvat regelgeving voor energiebesparing in openbare gebouwen, de industrie en snelgroeiende datacenters in heel Duitsland, met als doel een vermindering van 26,5% in 2030 ten opzichte van 2008.
Aangespoord door de vrees dat de aanhoudend lage Russische gasvoorraden tot tekorten zouden kunnen leiden, heeft de Duitse regering vorig jaar een aantal eerste energiebesparende maatregelen ingevoerd. Hieronder ook een verbod op de verwarming van privézwembaden en het aanmoedigen van mensen om thuis te werken.
Met de nieuwe wet zullen bedrijven gedwongen worden om energiebesparingsplannen op te stellen, maar er zullen geen bindende maatregelen zijn, zei een woordvoerder van het Duitse Energy Efficiency Initiative, een netwerk van bedrijven dat heeft aangedrongen op een ambitieus energie-efficiëntiebeleid.
De groep zei dat het twijfelachtig was of de wet aan de EU-voorschriften zou voldoen of genoeg zou zijn voor Duitsland om zijn klimaatdoelstelling voor 2030 te halen, namelijk een vermindering van de CO2-uitstoot met 65% ten opzichte van 1990.
In 2022 bereikte het Duitse energieverbruik het laagste punt sinds 1990, volgens het Federaal Milieuagentschap, maar het land miste zijn doelstelling voor 2020 om de uitstoot met 20% te verminderen ten opzichte van 2008.
De Europese Unie sloot in maart een overeenkomst om het eindverbruik van energie in het hele blok tegen 2030 met 11,7% te verminderen ten opzichte van de prognoses voor het energieverbruik in 2020.
Onder druk van industriële lobby’s werd de goedgekeurde wet van donderdag afgezwakt ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp van april, waarbij de doelstellingen voor industriële bedrijven en het verbruik na 2030 werden geschrapt.
Een groep die industriële bedrijven vertegenwoordigt, zei dat de nieuwe wet geen positieve stimulansen bevatte om energie te besparen, en voegde eraan toe dat de wet tot rechtsonzekerheid zou leiden en de groei zou beperken.
“De besparingsdoelstellingen die nu door de wet gestandaardiseerd zijn … kunnen realistisch gezien niet gehaald worden zonder de economische groei in dit land in gevaar te brengen,” zei Achim Dercks, directeur bij de DIHK Kamers van Koophandel en Industrie.
Berlijn hoopt dat de stimuleringsmaatregelen voor efficiëntere en groenere verwarmingsinstallaties die eerder deze maand door het parlement zijn goedgekeurd en de verwachte stijgende koolstofprijzen zullen bijdragen aan de efficiëntie.