Buitenland

Rusland: Amerikaanse Abrams-tanks gaan niets op slagveld veranderen

26-09-2023 13:58

M 1 Abrams
Shutterstock.

MOSKOU, 26 september (Reuters) – Het Kremlin zei dinsdag dat Amerikaanse leveringen van ATACMS-raketten voor de lange afstand en M1 Abrams tanks aan Oekraïne de situatie op het slagveld niet zouden veranderen.

Gevraagd naar de kwestie tijdens een reguliere nieuwsbriefing, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dat de Russische strijdkrachten zich voortdurend aanpassen aan het gebruik van nieuwe soorten wapens in wat Moskou zijn speciale militaire operatie (SVO) in Oekraïne noemt.

“Dit alles kan op geen enkele manier de essentie van de SVO en het resultaat ervan beïnvloeden. Er is geen wondermiddel en geen enkel type wapen dat het machtsevenwicht op het slagveld kan veranderen,” zei hij.

Serieuze wapens

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei eerder dat Abrams tanks van Amerikaanse makelij in zijn land waren aangekomen. De tanks met straalaandrijving waren een topbehoefte van Kiev totdat Washington er in januari eindelijk meer dan 30 aanbood.

“Abrams tanks zijn serieuze wapens, maar vergeet niet wat de president zei over andere tanks die in een ander land zijn gemaakt,” zei Peskov. Hij verwees daarmee naar andere Westerse tanks die aan Kiev zijn geleverd, waaronder Leopards van Duitse makelij en Britse Challengers.

“Nou, deze Abrams zullen ook branden,” zei hij.

ATACMS

Kiev heeft de regering Biden ook herhaaldelijk gevraagd om Army Tactical Missile Systems (ATACMS) om te helpen bij het aanvallen en verstoren van aanvoerlijnen, luchtmachtbases en spoorwegnetwerken in door Rusland bezet gebied.

Afgelopen vrijdag meldde NBC News, onder vermelding van Amerikaanse functionarissen, dat president Joe Biden aan Zelensky heeft toegezegd dat Washington Kiev ook ATACMS langeafstandsraketten zou leveren.

Het Witte Huis en het Pentagon weigerden commentaar te geven op het NBC-rapport.

Het Pentagon weigerde ook te zeggen of Zelensky tijdens zijn ontmoetingen afgelopen donderdag in het Pentagon beloften had gekregen over ATACMS.

“De Amerikanen blijven hun directe betrokkenheid bij dit conflict vergroten, maar natuurlijk verbetert ons leger elke keer zijn vaardigheden en technische mogelijkheden om deze raketten tegen te gaan,” zei Peskov.