Buitenland

Eerste ‘drugsgebruikersruimte’ geopend in Glasgow, illegale drugs toegestaan onder begeleiding

27-09-2023 13:23

Drugs
Shutterstock.

LONDEN, 27 september (Reuters) – De eerste officiële drugsconsumptieruimte onder toezicht in Groot-Brittannië werd woensdag goedgekeurd om infectieziekten en overdoses te verminderen in Schotland, dat het hoogste aantal drugsdoden in Europa heeft.

In navolging van gelijkaardige projecten in Europa, Canada en Australië, keurde de gemeenteraad van Glasgow, de grootste stad van Schotland, plannen goed voor de faciliteit.die mensen zal toelaten om legaal illegale drugs te gebruiken. Dit gebeurt onder toezicht van getrainde professionals, die hen zal voorzien van schone materialen.

Terwijl tegenstanders van deze faciliteiten zeggen dat ze uiteindelijk een magneet voor drugsmisbruik vormen, zeggen voorstanders dat ze het aantal sterfgevallen door overdoses, veroorzaakt door steeds krachtiger wordende straatdrugs, verminderen, en mensen in contact brengen met behandelingsdiensten.

De gemeenteraad van Glasgow keurde de plannen voor de faciliteit woensdagochtend goed, aldus een woordvoerder.

Jaren van onenigheid

Dit volgt op jaren van onenigheid over de vraag of een faciliteit legaal zou zijn. De Britse regering, die het nationale drugsbeleid bepaalt in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, steunt de plannen niet. Maar het idee werd toch goedgekeurd nadat de hoogste wetsdienaar van Schotland had gezegd dat gebruikers niet vervolgd zouden worden voor het bezit van drugs in de faciliteit.

Het aantal drugsdoden in Schotland is per hoofd van de bevolking nog altijd drie keer zo hoog als elders in Europa, ondanks het feit dat het land in 2022 de grootste daling in het aantal dodelijke slachtoffers noteerde.

Vorig jaar telde Schotland 248 drugsdoden per miljoen mensen tussen 15 en 65 jaar, vergeleken met 79 in Finland, het op één na slechtste land in Europa, volgens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving.

Drugscrisis

Schotland heeft al tientallen jaren te maken met een drugscrisis en de regering wil een nieuwe aanpak om de inwoners te helpen met verslavingsproblemen. Ambtenaren zeggen echter dat ze gehinderd worden door de Britse drugwetten.

Schotland kondigde in juli plannen aan om het bezit van alle drugs voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren, maar zei dat de Britse regering in Londen tegen deze plannen is.