Buitenland

Roemenië versterkt verdediging langs grens met Oekraïne, vrees voor uitbreiding oorlog naar NAVO-grondgebied

29-09-2023 11:56

MiG-21 LanceR
Een MiG-21 LanceR van de Roemeense luchtmacht. BeAvPhoto / Shutterstock.com

BOEKAREST, 29 september (Reuters) – Roemenië verplaatst de luchtverdediging dichter naar zijn dorpen aan de Donau aan de overkant van de rivier in Oekraïne, waar Russische drones graaninstallaties hebben aangevallen, en voegt meer militaire observatieposten en patrouilles toe aan het gebied, aldus twee hooggeplaatste defensiebronnen.

De maatregelen, samen met de inzet van vier extra Amerikaanse F-16 gevechtsvliegtuigen en een uitgebreid vliegverbod, zijn een teken van de groeiende bezorgdheid in Roemenië en het bredere NAVO-bondgenootschap dat de oorlog in Oekraïne zich zou kunnen uitbreiden naar het Roemeense grondgebied.

In november vorig jaar trof een raket Zuid-Polen, waarbij twee mensen omkwamen en een korte veiligheidsdreiging ontstond, hoewel later werd vastgesteld dat de schuld bij de Oekraïense luchtafweer lag. Nu staat Roemenië in de schijnwerpers.

Oekraïense havens Izmail en Reni

Kort nadat Moskou zich op 17 juli terugtrok uit de graanovereenkomst met de Zwarte Zee, begon het Oekraïense havens en opslagplaatsen langs de Donau aan te vallen, in een duidelijke poging om de belangrijkste alternatieve route voor de Oekraïense landbouwexport af te snijden.

Tot de doelwitten behoorden de Oekraïense havens van Izmail en Reni, die beide aan de overkant van de Donau op Roemeens grondgebied liggen.

Geïsoleerde incidenten waarbij onderdelen van drones in Roemenië zijn geland, onderstrepen het risico van een misverstand, of erger, tussen Rusland en de NAVO, waardoor de Roemeense strijdkrachten de veiligheid in het gebied hebben verhoogd om burgers te beschermen, aldus de twee bronnen.

Ze wilden niet bij naam genoemd worden om gevoelige veiligheidskwesties te bespreken.

Schuilkelders

Het leger heeft twee schuilkelders gebouwd in het kleine gehucht Plauru, op slechts een paar honderd meter van Izmail, en bewoners in de wijdere omgeving krijgen waarschuwingen op hun mobiele telefoon als er Russische drones in hun richting worden gedetecteerd.

Tudor Cernega, burgemeester van de gemeente Ceatalchioi waar het gehucht Plauru onder valt, zei echter dat de slechte mobiele ontvangst daar de effectiviteit van de waarschuwingen beperkte.

In een verklaring van afgelopen vrijdag zei het Roemeense ministerie van Defensie dat ongeveer 100 Amerikaanse troepen en vier Amerikaanse F-16 Fighting Falcon straaljagers waren aangekomen op de militaire luchtmachtbasis Borcea, ongeveer 150 km ten zuiden van Izmail.

Vanaf medio september breidde het ministerie ook een vliegverbod uit langs een deel van de grens met Oekraïne tot 30 km binnen Roemenië en tot een hoogte van 4000 meter als afschrikmiddel tegen Russische drones die het Roemeense luchtruim binnendringen om vijandelijke doelen te bereiken.

Roekeloze aanvallen

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde verslaggevers in Kiev op donderdag dat er geen bewijs was dat de Russische aanvallen in de buurt van de grens tussen Oekraïne en Roemenië een opzettelijke aanval op Roemenië waren, maar beschreef ze als “roekeloos” en “destabiliserend”.

De woordvoerder van het Roemeense ministerie van Defensie, Constantin Spinu, zei ook dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland het gemunt had op Roemenië, maar dat de aard van de aanvallen op Oekraïens grondgebied in de buurt het vrijwel onmogelijk maakte om alle schendingen te voorkomen.

“De Russische drones vliegen op zeer lage hoogte, soms minder dan 200 meter boven de grond ze zijn zo gebouwd dat ze nauwelijks radargolven reflecteren,” zei hij.

“Geen enkel land ter wereld kan zijn luchtruim 100% beschermen tegen alle aanvalsmiddelen.”

Waarschuwingen gehoord

De defensiebronnen zeiden dat ze niet op de hoogte waren van enig geval waarbij volledig functionerende Russische drones het Roemeense luchtruim waren binnengedrongen en dat de drie bekende gevallen van drones of brokstukken ervan die in het land vielen geen betrekking hadden op drones met explosieven.

Ze beschreven ook een verandering in de Russische tactiek die fouten waarschijnlijker zou kunnen maken.

In juli, toen de bombardementen op de Donau serieus begonnen, hadden de Russen meer gericht succes omdat Oekraïne nog geen uitgebreide luchtverdedigingssystemen in het gebied had opgezet.

Nu dat wel het geval is, vliegen de aanvalsdrones vaak lager, waardoor ze moeilijker te raken zijn. Ze volgen vaak de loop van de Donau en komen aan in zwermen, mogelijk met dummy drones, om te proberen de verdediging van Oekraïne uit te putten, zeiden de bronnen.

De plaatselijke burgemeester Cernega zei dat hij blij was dat zijn waarschuwingen over droneonderdelen die in het gebied vielen, werden gehoord.

“Toen ik twee maanden geleden het vermoeden uitsprak dat hier mogelijk een drone was gevallen, werd ik niet serieus genomen,” vertelde hij aan Reuters. “De dingen zijn nu veranderd.”