Buitenland

Zweden gaat leger inzetten tegen bendegeweld, voor zover mogelijk onder huidige wet

29-09-2023 17:49

Zweden
Shutterstock.

STOCKHOLM, 29 september (Reuters) – De Zweedse regering zei vrijdag dat ze het leger meer ruimte wil geven bij het bestrijden van de misdaadgolf die het land heeft geteisterd en waarbij alleen al in september 12 mensen zijn omgekomen.

Lees ook: Rechtszaak tegen gewelddadige 14-jarigen toont inktzwart bendeprobleem Zweden

Schietpartijen zijn bijna dagelijkse kost geworden in Zweden – sommige gepleegd door tieners – en het meeste geweld wordt toegeschreven aan bendes.

De Zweedse wet verbiedt momenteel dat het leger de politie helpt in elke situatie waarin het gebruik van geweld nodig zou kunnen zijn, behalve in het geval van terroristische aanslagen of oorlog.

Officieel mandaat

Na een ontmoeting met de hoofden van de politie en de strijdkrachten zei premier Ulf Kristersson dat de twee nu een officieel mandaat zouden krijgen om manieren te onderzoeken om samen te werken.

De regering zal ook kijken naar een wetswijziging om de omstandigheden te verruimen waarin de politie om militaire hulp kan vragen, hoewel ze geen specifieke details gaf.

“De golf van geweld is ongekend in Zweden, maar ook ongekend in Europa, geen enkel ander land heeft een situatie zoals wij die hebben,” zei hij tijdens een persconferentie.

De regering zei dat ze wil dat het leger en de politie elkaar helpen op het gebied van logistiek, IT-forensics, bomexpertise en analyse, wat al mogelijk is onder de huidige wetten.

Opeenvolgende regeringen hebben de financiering van de politie en het strafrechtsysteem verhoogd en de straffen voor geweldsdelicten verzwaard, maar tot nu toe met weinig merkbaar effect.

Hulp uit heel Scandinavië

Kristersson zei dat de regering hulp had aangeboden gekregen uit heel Scandinavië en voegde eraan toe dat zijn collega’s in Noorwegen, Finland en Denemarken niet wilden dat “Zweedse bendecriminaliteit voet aan de grond zou krijgen” in hun landen.

Elf mensen zijn deze maand dodelijk neergeschoten en een werd gedood door een bom, waardoor september de dodelijkste maand is sinds december 2019.

Vorig jaar werden er tweeënzestig mensen doodgeschoten in Zweden en politiecijfers tonen 42 doden tot nu toe dit jaar.

Lees ook: Zweden bouwt ‘superdetentiecentra’ voor asielzoekers die op uitzetting wachten