(Bloomberg, 3 oktober 2023) – Het Europees Parlement heeft disndag ingestemd met strengere regels voor Big Tech met betrekking tot het verwijderen van journalistieke inhoud als onderdeel van nieuwe voorgestelde regelgeving gericht op het beschermen van mediapluralisme en onafhankelijkheid in het blok.
De wetgevers bereikten overeenstemming over een standpunt over de Europese Media Freedom Act dat een 24-uursvenster voor geverifieerde mediakanalen omvat om in beroep te gaan voordat hun inhoud kan worden verwijderd door grote sociale mediaplatforms.
Kwaliteitsjournalistiek “mag niet worden onderworpen aan de willekeurige beslissingen van grote platforms”, zei Sabine Verheyen, een wetgever die een van de hoofdauteurs van de wet is, in het debat voorafgaand aan de stemming van dinsdag.
De Digital Services Act (DSA), die eerder dit jaar van kracht werd als onderdeel van de baanbrekende technische regelgeving van de EU, dwingt sociale mediaplatforms om misinformatie en aanstootgevende inhoud, zoals haatzaaiende teksten, tegen te gaan.
Christel Schaldemose, een van de belangrijkste parlementaire wetgevers over de DSA, vertelde journalisten vorige week dat de European Media Freedom Act een aanvulling is op de eerdere technische regelgeving van de EU. Schaldemose zei dat mediakanalen “een speciale behandeling nodig hebben zodat het niet aan Elon Musk of Mark Zuckerberg ligt” wat ze publiceren, verwijzend naar de CEO’s van X en Meta Platforms Inc.
De Club de Madrid, een groep van democratische voormalige presidenten en premiers, heeft echter gewaarschuwd dat de beperkingen op het verwijderen van media-inhoud de deur openzet voor desinformatie. Dit omdat er niet streng genoeg wordt opgetreden om legitieme media te onderscheiden van problematische outfits.
“Maximale voorzichtigheid is geboden en de waarborgen moeten duidelijk zijn,” zei Danilo Turk, voormalig president van Slovenië en momenteel voorzitter van de Club de Madrid, in een interview. “Je kunt niet uitgaan van goede trouw, je kunt niet uitgaan van geloofwaardigheid.”
De stemming bepaalt het standpunt van het parlement voor de onderhandelingen over de definitieve tekst van de mediawet met de EU-lidstaten, die later deze maand van start gaan.
De verordening bevat ook garanties tegen het gebruik van surveillance en spyware op journalisten, hoewel er uitzonderingen zijn om redenen van nationale veiligheid. Een groep van 80 maatschappelijke organisaties en journalistenverenigingen heeft opgeroepen tot een totaalverbod op het gebruik van spyware.
EU-wetgevers hebben eerder gewaarschuwd voor het gebruik van spyware tegen journalisten, na schandalen over het gebruik ervan in landen als Griekenland.