Buitenland

Suella Braverman: ‘Politici zijn te bang geweest om als racist te worden afgeschilderd’

03-10-2023 20:55

Suella Braverman
Suella Braverman. AP Photo/Kin Cheung.

(Bloomberg. 3 oktober)Suella Braverman verlaagde haar stem en leunde voorover om haar punt te benadrukken: “De toekomst zou miljoenen migranten meer naar deze kusten kunnen brengen; ongecontroleerd en onbeheersbaar.”

De standpunten van de Britse minister van Binnenlandse Zaken over immigratie zijn welbekend, maar toch was ze één van de grootste trekpleisters op het congres van de Conservatieve Partij deze week in Manchester.

Dat komt deels omdat ze geen geheim heeft gemaakt van haar ambitie om de partij te leiden. Het is ook omdat ze niet bang is om het soort Amerikaanse cultuuroorlogretoriek te gebruiken dat de achterban van de Tory-activisten steeds meer wil horen.

‘Luxury beliefs brigade’

Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman viel de ‘luxe geloofsbrigade’ aan die inspanningen om immigratie aan te pakken tegenhoudt.

“De luxury beliefs brigade zit in hun ivoren torens gewone mensen te vertellen dat ze moreel tekortschieten omdat ze zich druk durven te maken over de gevolgen van illegale migratie,” zei Braverman. Haar ouders zijn van Indiase afkomst en vanuit Oost-Afrika naar het Verenigd Koninkrijk geëmigreer. Politici “zijn veel te bang geweest om als racist te worden afgeschilderd om orde in de chaos te scheppen”.

Ze waarschuwde ook dat Groot-Brittannië “behoorlijk door het lint zou gaan” als Labour-partijleider Keir Starmer premier zou worden. “Het is al erg genoeg. We zien het in delen van Whitehall, in musea en galerieën, bij de politie en zelfs bij toonaangevende bedrijven in de City.”

Braverman kreeg een staande ovatie aan het einde van haar toespraak en stond enkele minuten op de foto. Velen in de Conservatieve Partij zijn jaloers op haar aanhang en haar aanpak slaat steeds meer aan.

15-minuten-steden

Op maandag maakte minister van Transport Mark Harper gebruik van complottheorieën over zogenaamde 15-minuten-steden om de inspanningen van lokale overheden om verkeersopstoppingen en de uitstoot van voertuigen aan te pakken, aan te vallen.

Vervolgens beschuldigde Claire Coutinho, een belangrijke bondgenoot van premier Rishi Sunak die onlangs in het kabinet werd opgenomen als energiesecretaris, Labour van plannen om een belasting op vlees in te voeren, waarmee ze een veelgehoorde bewering van klimaatveranderingsontkenners herhaalde. Labour heeft een dergelijk plan niet.

“Het is geen wonder dat Labour zo ontspannen lijkt over het belasten van vlees – Sir Keir Starmer eet het niet,” zei ze tegen de afgevaardigden, verwijzend naar de oppositieleider die pescatariër is.

Woke-wetenschappers

Op dinsdag ging minister van Wetenschap Michelle Donelan tekeer tegen ‘woke’ wetenschappers. Minister van Volksgezondheid Steve Barclay kondigde aan dat onder regeringsplannen, transvrouwen kunnen worden verhinderd gebruik te maken van alleen voor vrouwen bestemde ziekenhuisafdelingen.

Het taalgebruik is afgestemd op de achterban van de partij, die cruciaal zal zijn in de aanloop naar de algemene verkiezingen die volgend jaar worden verwacht. Het is dezelfde groep die waarschijnlijk uiteindelijk zal beslissen wie de Tories leidt als ze verliezen, en het gedrang om Sunaks plaats in dat scenario in te nemen is al begonnen.

Sunak zelf lijkt het prima te vinden dat de partij onder zijn leiding naar rechts verschuift. In een interview met GB News suggereerde hij dat voormalig Brexit-partijleider Nigel Farage – die geen vreemde is van cultuuroorlogen en de conferentie bijwoont – welkom zou zijn in de “zeer brede kerk” van de Conservatieve Partij.

Liz Truss

Honderden afgevaardigden stonden ook in de rij voor een toespraak van voormalig premier Liz Truss, wier rampzalige ambtstermijn van 49 dagen haar aantrekkingskracht aan de rechterkant van de partij geen deuk heeft gegeven.

Het risico is dat het omarmen van een cultuuroorlog meer gematigde kiezers en andere Tories van zich vervreemdt.

Andrew Boff, een conservatief lid van de Londense Assemblee, bespotte Braverman tijdens haar toespraak. Later zei ze op sociale media dat hij “vergeven moet worden en weer toegelaten moet worden tot de conferentie”.