Buitenland

Iran: ‘Uitbreiding oorlog Israël-Hamas wordt onvermijdelijk’

16-10-2023 16:25

Hezbollah
Hezbollah-uniform. nsf2019 / Shutterstock.com

(Bloomberg, 16 oktober) – Iran zei maandag dat een uitbreiding van de oorlog tussen Israël en Hamas steeds onvermijdelijker wordt, een signaal dat de belangrijkste geldschieter van de Palestijnse militante groep zich voorbereidt op een breder conflict.

“De tijd voor politieke oplossingen raakt op en de mogelijke uitbreiding van de oorlog op andere fronten nadert het onvermijdelijke stadium,” schreef de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian op X.

Hezbollah

Iran steunt gewapende groepen in het Midden-Oosten, waaronder Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon, maar heeft elke betrokkenheid ontkend bij de ongekende aanslagen van 7 oktober waarbij 1300 mensen omkwamen in Israël.

Israël bereidt zich voor op een grondinvasie om Hamas “uit te roeien” na de aanval. Teheran heeft Israël herhaaldelijk opgeroepen om zijn belegering van de door Hamas geregeerde Gazastrook op te heffen en te stoppen met de luchtaanvallen. De luchtaanvallen hebben tot nu  toe 2750 levensgeëist in de Palestijnse enclave.

Teheran waarschuwt dat het conflict zal escaleren als Israël geen einde maakt aan wat het omschrijft als ‘oorlogsmisdaden’.

‘We zijn voorbereid’

Hezbollah, één van de machtigste milities in het Midden-Oosten, heeft de afgelopen week herhaaldelijk vuur gewisseld met Israëlische troepen aan de grens met Libanon, waardoor het gevaar dreigt van een tweede front in het noorden van Israël.

Amirabdollahian maakte vorige week een rondreis door het Midden-Oosten, waarbij hij ook de leiders van Hamas in Qatar en Hezbollah in Libanon bezocht.

Hezbollah, dat in 2006 een maandenlange oorlog uitvocht met Israël, heeft gewaarschuwd dat het klaar staat om in actie te komen.

“We zijn volledig voorbereid – wanneer de tijd daar is – voor elke actie die we zullen uitvoeren,” zei Hezbollah’s plaatsvervangend secretaris-generaal sjeik Naim Qasem na de bijeenkomst.

Gevechtservaring in Syrië

De strijders van Hezbollah hebben de afgelopen jaren uitgebreide gevechten meegemaakt in Syrië, waar ze vochten aan de zijde van president Bashar al-Assad, en de groep heeft een arsenaal aan precisieraketten die tot diep in Israël kunnen reiken.

De opmerkingen van Amirabdollahian komen op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, maandag terugkeerde naar Israël na gesprekken met Arabische functionarissen.

Diplomatieke inspanningen

Ondertussen worden de diplomatieke inspanningen opgevoerd om een breder conflict in het Midden-Oosten af te wenden. President Joe Biden overweegt om Israël zelf te bezoeken en de Duitse kanselier Olaf Scholz wordt dinsdag verwacht.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei zondag in CBS News’s Face the Nation dat de VS ‘de afgelopen dagen via de achterdeur gesprekken met Iran hebben gevoerd om Iran onder druk te zetten het conflict niet uit te breiden’.

Op zaterdag kondigden de VS aan dat ze een tweede groep oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee zouden sturen als onderdeel van hun afschrikkingsinspanning.