(Bloomberg, 24 oktober 2023) – De Franse president Emmanuel Macron riep op tot een heropleving van de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten en zei dat een Palestijnse staat ook de veiligheid van Israël ten goede zou komen.
“Israël kan geen duurzame veiligheid hebben zonder een beslissende heropleving van het politieke proces met de Palestijnen,” zei Macron tegen verslaggevers bij zijn ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem.
De stabiliteit van de regio en de terugkeer naar normaal zal alleen worden gegarandeerd als een deel van de reactie van Israël politiek is: “Door het legitieme recht van de Palestijnen te accepteren om een grondgebied en een staat in vrede en veiligheid naast Israël te hebben. Omdat het het bestaan en de veiligheid van Israël als een voorwaarde zal hebben geïntegreerd”.
De Franse leider zei dat hij er klaar voor was dat de internationale coalitie tegen Islamitische Staat zich zou richten op Hamas.
“De prioriteit – jullie prioriteit, maar ook die van alle democratieën en van Frankrijk – is om deze terroristische groeperingen samen met jullie te verslaan,” zei Macron, na een ontmoeting met Franse burgers van wie familieleden zijn gedood of gegijzeld door Hamas.
Macron, die later op dinsdag een ontmoeting heeft met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, waarschuwde ook de door Iran gesteunde militante groeperingen, waaronder Hezbollah, om geen nieuwe fronten te openen in de oorlog.
Het idee om een onafhankelijke Palestijnse staat op te richten die Gaza en de Westelijke Jordaanoever omvat, is al meer dan 20 jaar het onderwerp van aan-en-uit-vredesbesprekingen. De status van de Westelijke Jordaanoever is al lange tijd een brandpunt tussen de Israëli’s en de Palestijnen, die de meerderheid van de 3 miljoen inwoners van het gebied vormen.
De steden op de Westelijke Jordaanoever worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Abbas. Het Israëlische leger heeft sinds 1967 de controle over het hele gebied en meer dan de helft van het gebied bevat tientallen Israëlische nederzettingen.
Veel Israëli’s steunen het idee om de Israëlische soevereiniteit uit te breiden naar ten minste een deel van de Westelijke Jordaanoever, waar de bouw van Israëlische nederzettingen is voortgezet.
Voorstanders van annexatie zeggen dat Israëli’s het recht hebben om permanent op de Westelijke Jordaanoever te blijven, die ze bij de Bijbelse naam Judea en Samaria noemen – de bakermat van de Joodse beschaving.
In 2005 verwijderde Israël 9000 kolonisten uit Gaza, samen met al zijn troepen, en droeg het gebied over aan de Palestijnse Autoriteit. Twee jaar later, in een korte burgeroorlog, gooide Hamas de autoriteit eruit en nam de controle over de Gazastrook over.
Hamas verwerpt het bestaan van Israël en de Israëli’s vrezen dat als ze zich volledig terugtrekken uit de Westelijke Jordaanoever, Hamas ook daar de macht zal overnemen, wat een ernstige bedreiging vormt voor het land.
Het bezoek van de Franse president volgt op soortgelijke inspanningen van de Amerikaanse president Joe Biden en de leiders van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Wereldleiders proberen de oorlog tussen Israël en Hamas in te dammen.
Sinds Hamas Israël aanviel vanuit Gaza op 7 oktober, hebben de Israëlische strijdkrachten Gaza belegerd en honderden luchtaanvallen op het gebied uitgevoerd, onder de belofte Hamas te vernietigen.
Tijdens de verklaring aan de pers zei Netanyahu dat Hamas een bedreiging vormt voor Europa.
“Als Hamas zegeviert, zullen we allemaal verliezen. Europa zal in gevaar zijn. Iedereen zal in gevaar zijn. De beschaving zal in gevaar zijn,” zei hij.
“Als Hamas verliest en verslagen wordt, dan winnen de krachten van de beschaving.”