Economie

Inflatie eurozone naar laagste niveau in meer dan twee jaar

31-10-2023 13:11

Kleingeld
Shutterstock.

(Bloomberg, 31 oktober 2023) – De inflatie in de eurozone daalde naar het laagste niveau in meer dan twee jaar toen de economie van het blok kromp na een ongekende stijging van de rentevoeten.

De consumentenprijzen stegen in oktober met 2,9% – een daling ten opzichte van de 4,3% van de vorige maand en beter dan de 3,1% mediane raming in een Bloomberg enquête onder analisten.

In een apart bericht meldde Eurostat dat het bruto binnenlands product over het derde kwartaal met 0,1% daalde, waarmee de ramingen voor stagnatie uitbleven.

BASF

De gegevens van dinsdag laten zien dat de 10 renteverhogingen die de ECB achter elkaar heeft doorgevoerd helpen om de inflatie weer in de richting van de doelstelling van 2% te brengen.  Maar ze eisen ook een tol van huishoudens en bedrijven door de kosten van leningen sterk op te drijven.

In Duitsland kondigde chemiereus BASF SE eerder op de dag aan dat het de omzet en winst voor 2023 aan de lage kant van zijn verwachtingen verwacht, terwijl het winkelend publiek bij het Franse Carrefour goedkopere merken blijft kopen.

De BBP-meting staat in schril contrast met de VS, die vorige week een recordgroei rapporteerden tussen juli en september en er ook in slaagden om de inflatie te verlagen.

De euro bleef 0,4% hoger ten opzichte van de dollar voorafgaand aan het beleidsbesluit van de Federal Reserve op woensdag, terwijl Duitse obligaties winsten behielden.

De tienjaarsrente is sinds vorige week met meer dan 10 basispunten gedaald naar 2,78%, gestimuleerd door recente rapporten over een zwakkere economische groei en prijsstijgingen van enkele van de 20 leden van de eurozone.

Duitsland

De grootste zwakke plek van Europa is ook de grootste economie, Duitsland, dat maandag bekendmaakte dat de productie in het derde kwartaal met 0,1% is gekrompen. Het BBP is al een jaar nauwelijks gestegen en een recessie is nu een reële mogelijkheid.

Italië ontsnapte echter net aan een dergelijk lot, terwijl Frankrijk en Spanje in de drie maanden tot september groeiden.

De eurozone had tot nu toe elk kwartaal een terugval vermeden – ondanks de prijsstijging die werd versterkt door de oorlog van Rusland in Oekraïne. ECB-president Christine Lagarde, die vorige week een rentepauze inleidde, ziet voorlopig een gematigde productie.

“De economie zal de rest van dit jaar waarschijnlijk zwak blijven”, zei ze in Athene. “Maar naarmate de inflatie daalt, de reële inkomens van huishoudens verder herstellen en de vraag naar export uit de eurozone aantrekt, zou de economie de komende jaren moeten aantrekken.”

Inflatiemissie

Ondanks de verslechterende achtergrond benadrukte Lagarde echter opnieuw dat praten over renteverlagingen om de activiteit te stimuleren voorbarig is, omdat de inflatiemissie van de ambtenaren nog niet is voltooid.

De markten wedden momenteel dat de depositorente van de ECB minstens tot april op 4% zal blijven.

Terwijl de hogere financieringskosten de prijsstijgingen in 2025 weer richting het doel zouden moeten sturen, trekt een maatstaf voor de kerndruk, exclusief voedsel en energie, zich minder snel terug. Deze daalde van 4,5% in oktober naar 4,2% in oktober.

‘Juiste balans’

Aan het begin van dit kwartaal bleef de productie in een even sombere staat. De activiteit in de particuliere sector weer erop dat de economie van de regio mogelijk in een milde recessie terechtkwam, zo bleek uit onderzoek onder inkoopmanagers.

Niettemin zei aftredend gouverneur van de Bank van Italië Ignazio Visco dat de beslissing van de ECB om de rente hoog te houden de juiste is. Dergelijke maatregelen vormen “de juiste balans tussen te veel doen en niet genoeg doen”, zei hij dinsdag in Rome.