Buitenland

Hedgefondsmanager Bill Ackman hekelt antisemitisme op Harvard

06-11-2023 12:49

Harvard
Harvard Yard. Bloomberg.

(Bloomberg, 6 november 2023) – Harvard-alumnus en hedgefondsmanager Bill Ackman riep Harvard-universiteitsvoorzitter Claudine Gay op om onmiddellijk stappen te ondernemen om het antisemitisme op de campus terug te dringen. Ackman noemde de situatie “nijpend” na een ontmoeting met studenten en faculteit vorige week.

“Vier weken na de barbaarse terreurdaden van 7 oktober heb ik het vertrouwen verloren dat u en de universiteit zullen doen wat nodig is,” schreef Ackman.

Hij noemde de Cambridge campus een plek waar Joodse studenten zich zorgen maken over de dreiging van fysiek geweld tegen hen.

Een woordvoerder van Harvard verwees naar eerdere opmerkingen van de universiteit over de veiligheid op de campus en het gedrag van de gemeenschap, maar weigerde direct in te gaan op de brief van Ackman.

 

Artikel gaat verder na tweet.

Antisemitische incidenten

De spanningen op de campussen, waaronder Harvard, Stanford, Columbia en de Universiteit van Pennsylvania, zijn hoog opgelopen sinds de tereuraanslag van Hamas vorige maand. Er is regelmatig gedemonstreerd tegen de Israëlische bombardementen op Gaza.

Antisemitische incidenten zoals aanvallen, pesterijen en vandalisme zijn sinds 7 oktober met 400% gestegen in de VS, met 54 gemelde incidenten op campussen, volgens de Anti-Defamation League.

De protesten hebben de campussen verdeeld over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en de relaties tussen studenten, docenten, alumni en donoren onder druk gezet.

Bij Penn heeft alumnus Marc Rowan opgeroepen tot het aftreden van de leiders wegens beschuldigingen dat ze antisemitisme op de campus hebben getolereerd.

Reputatieschade

De reputatieschade voor Harvard, de oudste Amerikaanse universiteit, begon uren na de terreuraanval door Hamas, toen meer dan 30 studentengroepen van Harvard een brief postten waarin ze de verantwoordelijkheid uitsluitend bij Israël legden.

Voormalig universiteitsvoorzitter Larry Summers hekelde het feit dat de instelling de groepen niet veroordeelde.

Ackman, oprichter van investeringsfirma Pershing Square Capital Management en een regelmatige bijdrager aan sociale media, suggereerde dat er gevolgen voor de werkgelegenheid zouden moeten zijn voor degenen die de brief ondertekenden.

Bestrijding antisemitisme

De dreiging van consequenties voor studenten voor antisemitische acties werd donderdag duidelijk toen een groep prominente advocatenkantoren brieven stuurde naar de decanen van meer dan 100 rechtenfaculteiten, waaronder Harvard.

In de brief werd gevraagd een “ondubbelzinnig standpunt” in te nemen tegen antisemitische pesterijen op hun campussen.

Gay, die op 1 juli begon als president van Harvard, heeft de aanvallen meerdere keren veroordeeld en vorige week een groep adviseurs aangesteld om samen met de leiding van Harvard te werken aan de bestrijding van antisemitisme.

In een toespraak op 27 oktober bij Harvard’s Hillel, zei ze dat ze het verdriet, de angst en de woede onder Joodse studenten en faculteit erkende.

Maar in zijn brief op X van 4 november deed Ackman afwijzend over haar inspanningen en beschreef hij de situatie als “veel erger” dan hij zich realiseerde.

“Joodse studenten worden gepest, fysiek geïntimideerd, bespuugd en in verschillende wijdverspreide video’s van één zo’n incident, fysiek aangevallen.”

‘From the river to the sea’

Ackman drong aan op de onmiddellijke schorsing van degenen die betrokken waren bij het “lastigvallen en naar verluidt fysiek aanvallen” van de student op 18 oktober, evenals disciplinaire maatregelen tegen studenten die antisemitische inhoud posten op Slack message boards.

Ackman maakte ook bezwaar tegen studenten die “Intifada! Intifada! Intifada! From the river to the sea, Palestine will be free!” scheeuwden.

Ackman beschuldigde Harvard ervan dat het niet aanpakken van het probleem door een kleine groep studenten en docenten “deze antisemitische subgroep van de gemeenschap heeft aangemoedigd om hun antisemitische acties te escaleren”.

“Als leider van Harvard worden uw woorden en daden op de voet gevolgd,” schreef Ackman.

“Als gevolg daarvan zullen de stappen die u neemt om antisemitisme op Harvard aan te pakken over de hele wereld herkend worden, en kunnen ze een grote bijdrage leveren als voorbeeld voor andere instellingen die antisemitisme in al zijn vormen proberen uit te bannen.”