Buitenland

Maleisië: ‘Israël pleegt genocide, Hamas is nieuwe Nelson Mandela’

07-11-2023 12:02

Maleisië
Annice Lyn/Getty Images/Bloomberg.

(Bloomberg, 7 november 2023) – De Maleisische premier Anwar Ibrahim zei dat de Palestijnen het recht hebben om zich tegen Israël te verdedigen en dat de Zuidoost-Aziatische natie de banden met Hamas niet zal verbreken vanwege Amerikaanse druk.

De pogingen van de VS om externe partijen te verbieden Hamas te steunen zijn unilateraal en Maleisië zal dit niet erkennen, vertelde Anwar dinsdag aan het parlement. Maleisische leiders hebben door de jaren heen regelmatig contact gehad met leiders van Hamas.

“We zetten onze betrekkingen met Hamas voort, vroeger en nu,” zei Anwar. “En we beschouwen en bestraffen Hamas niet als een terroristische organisatie.”

Nelson Mandela

De Maleisische leider vergeleek Hamas met Nelson Mandela en het streven van het Afrikaans Nationaal Congres om een einde te maken aan de apartheid in Zuid-Afrika en zei: “Palestina is gekoloniseerd door apartheid, etnische zuivering en nu genocide. Daarom is alles wat er gebeurd is het legitieme recht en de strijd van het Palestijnse volk.”

In tegenstelling tot Mandela, die de Nobelprijs voor de Vrede won voor geweldloos verzet, doodde Hamas meer dan 1400 Israëli’s en gijzelde ongeveer 240 mensen bij het uitlokken van de meest recente gevechten.

Sancties

Anwar antwoordde op een vraag van een wetgever van de oppositie, die het standpunt van de regering wilde weten over de Hamas International Financing Prevention Act van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Het wetsvoorstel werd op 1 november goedgekeurd en legt sancties op aan buitenlandse personen, instanties en regeringen die Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad of hun filialen helpen.

De VS is de op twee na grootste handelspartner van Maleisië. Vorig jaar bedroeg hun bilaterale handel in totaal ongeveer 77 miljard dollar, waarbij Maleisië een handelsoverschot had van 31,3 miljard dollar, volgens gegevens verzameld door Bloomberg. Elke spanning in de betrekkingen kan gevolgen hebben voor de handelsvoorwaarden.

“Ik accepteer geen bedreigingen, ook niet deze,” zei Anwar. “Deze actie is unilateraal en niet geldig, omdat wij als leden van de Verenigde Naties alleen beslissingen erkennen die door de VN-Veiligheidsraad zijn genomen.”

‘Genocide’

Maleisië zal pogingen van welk land dan ook – evenals vertegenwoordigers van het Palestijnse volk – om een zaak tegen Israël aanhangig te maken bij het Internationaal Strafhof, steunen, voegde Anwar eraan toe.

Het Israëlische leger zei dat er een vuurgevecht was geweest met Hamas, nadat Israëlische troepen waren opgerukt om Gaza-stad te omsingelen. Gezondheidsfunctionarissen in Gaza zeiden dat het dodental daar de 10.000 is gepasseerd. Het gebied wordt geleid door Hamas.

Vorige week plaatste de voormalige Maleisische leider Mahathir Mohamad een video van een gesprek met de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, waarin hij de oorlog beschrijft als een “genocide” die bedoeld is om zoveel mogelijk Palestijnen te doden.

Haniyeh vraagt de 98-jarige om te helpen de westerse en Israëlische verhalen te beïnvloeden en trekt parallellen tussen Hamas en ISIS.