Klimaat

99% bevolking ervoer hogere temperaturen dan gemiddeld afgelopen jaar

09-11-2023 12:52

Klimaat
Shutterstock.

(Bloomberg. 9 november 2023) – De afgelopen 12 maanden waren de warmste ooit gemeten, toen 99% van de wereldbevolking te maken kreeg met een bovengemiddelde warmte, volgens een nieuwe analyse die donderdag is gepubliceerd.

De gemiddelde temperaturen tussen begin november 2022 en oktober van dit jaar lagen 1,32 graden Celsius boven het pre-industriële niveau, waarmee het vorige twaalfmaands record van oktober 2015 tot september 2016 werd overschreden, zo bleek uit een analyse van de non-profit organisatie Climate Central.

“Volgend jaar zullen er records blijven vallen, vooral nu de groeiende El Niño begint door te zetten, waardoor miljarden mensen worden blootgesteld aan ongewone hitte”, zegt Andrew Pershing, vice president wetenschap van Climate Central.

“Hoewel de impact van het klimaat het grootst is in ontwikkelingslanden nabij de evenaar, onderstrepen de door het klimaat veroorzaakte periodes van extreme hitte in de VS, India, Japan en Europa dat niemand veilig is voor klimaatverandering.”

Droogte, stormen, bosbranden, overstromingen en hittegolven

De analyse komt aan het einde van een periode van ongewoon warm weer. Juni, juli, augustus, september en oktober waren elk de warmste ooit gemeten. Dit kalenderjaar wordt “vrijwel zeker” het warmste ooit, zei de klimaatveranderingsdienst van de EU eerder deze week.

Droogte, stormen, bosbranden, overstromingen en hittegolven hebben economieën gekneusd en geleid tot pieken in het aantal ziekenhuisopnames over de hele wereld. Extreem weer werd verergerd door de uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen. Het natuurlijke klimaatfenomeen El Niño begint de temperaturen te verhogen, maar de sterkste effecten zullen volgend jaar voelbaar zijn, aldus de onderzoekers.

“Dit is de heetste temperatuur die onze planeet heeft meegemaakt in ongeveer 125.000 jaar. En de heetste temperaturen die de mens heeft meegemaakt in de tijd dat we besloten om dingen op te schrijven, steden te bouwen en in grote groepen samen te leven,” voegde Pershing toe.

Afgelopen jaar temperatuur hoger dan gemiddeld

Climate Central analyseerde de afgelopen twaalf maanden met zijn eigen metriek, de Climate Shift Index. Die gebruikt modellen en gegevens uit het recente verleden om te schatten hoe vaak een bepaalde temperatuur zou zijn voorgekomen met en zonder de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Uit de analyse bleek dat over het hele jaar 90% van de mensen ten minste 10 dagen met temperaturen te maken had die ten minste drie keer zo waarschijnlijk waren geworden door de klimaatverandering. Bijna iedereen – 99% van de bevolking – ervoer de afgelopen 12 maanden hogere temperaturen, vergeleken met de gemiddelden over de afgelopen drie decennia.

Het afgelopen jaar was “buitengewoon” voor het wereldwijde klimaat, zei Joyce Kimutai, hoofdmeteoroloog bij de Kenya Meteorological Department, in een briefing voor journalisten.

“Als we doorgaan met het verbranden van fossiele brandstoffen, zullen de temperaturen zeker blijven stijgen. We zien dat deze effecten blijven versnellen en toenemen. Het is niet alleen in één deel van de wereld. Het treft echt elke mens op deze planeet en het treft vooral de kwetsbare mensen.”

Meedogenloze hitte

Volgens het onderzoek was de door klimaatverandering veroorzaakte hitte heviger tussen mei en oktober van dit jaar. De langste reeks van deze extreme temperaturen was te zien in Houston, Texas, waar eind juli een hittegolf van 22 dagen begon. New Orleans en twee Indonesische steden, Jakarta en Tangerang, hadden allemaal te maken met 17 dagen hitte.

In de VS ondervond Hawaii in augustus met dodelijke bosbranden enkele van de ergste fysieke gevolgen van hitte die wordt aangewakkerd door de klimaatcrisis. In het zuidwesten van de VS verzorgden artsen brandwonden door gloeiend hete trottoirs en gebruikten ze met ijs gevulde lijkzakken om patiënten met een lichaamstemperatuur van 110 graden Celsius af te koelen.

Hittegolven in Europa zorgden ook voor problemen in de gezondheidszorg. In Italië werden op de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen opnames uit het Covid-tijdperk gezien, aldus het rapport.

De hitte was meedogenloos in Jamaica, Guatemala en Rwanda. Op de gemiddelde dag in de afgelopen 12 maanden hebben de inwoners van deze landen te maken gehad met extreme temperaturen die door de klimaatverandering vier keer zo waarschijnlijk zijn geworden.

Zware regenval en hevige cyclonen

In februari en maart veroorzaakte de uitzonderlijk sterke en langdurige cycloon Freddy overstromingen, aardverschuivingen en harde wind die aan meer dan 200 mensen het leven kostte in Malawi, Mozambique en Madagaskar.

Klimaatverandering heeft zware regenval en cyclonen heviger gemaakt, door de toegenomen energie van opwarmende oceanen. In totaal hebben extreme weersomstandigheden dit jaar al aan minstens 15.700 mensen het leven gekost in Afrika, en door een recente droogte in de Hoorn van Afrika lijden meer dan 23 miljoen mensen onder voedselonzekerheid.

Zuid-Amerika was aanzienlijk warmer dan normaal voor de eerste helft van 2023. Het Titicacameer in Bolivia en de Amazonerivier in Brazilië bereikte een recorddiepte.

Een langdurige droogte van twee jaar in Midden-Amerika heeft geleid tot beperkingen voor de maximale diepgang van schepen en het aantal schepen dat door het Panamakanaal kan varen, dat ongeveer 5% van de wereldwijde maritieme handel ondersteunt.