Buitenland

Scholz: Duitsers moeten misdaden nazi’s ‘als hun eigen misdaden zien’

09-11-2023 14:27

Olaf Scholz
Andreas Gora/Getty Images/Bloomberg

(Bloomberg, 9 november 2023) – Kanselier Olaf Scholz markeerde de 85e verjaardag van de nazi-pogrom tegen de Duitse Joden in 1938 door te verklaren dat het land een nultolerantie hanteert voor antisemitisme. Ook stak hij een hand uit naar de ongeveer 5 miljoen moslimburgers van het land.

In een toespraak donderdag in Berlijn, live uitgezonden op de nationale televisie, noemde Scholz recente gevallen van discriminatie van en geweld tegen Joden in Duitsland, inclusief die sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, een “schande”.

Elke vorm van antisemitisme, zei hij, “vergiftigt onze samenleving”.

Antisemitische leuzen

De sociaaldemocratische leider sprak in een synagoge in de Duitse hoofdstad die vorige maand het doelwit was van een mislukte aanval met molotovcocktails.

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober zijn er in heel Duitsland pro-Palestijnse bijeenkomsten gehouden waarbij antisemitische leuzen werden geroepen en de politie met demonstranten vocht.

“Als Joden in Duitsland achter steeds grotere beschermende schilden moeten leven, dan is dat onduldbaar,” zei Scholz, die zwoer dat de autoriteiten iedereen zullen vervolgen die “terrorisme steunt of aanzet tot antisemitisme.”

“Niets, absoluut niets – geen afkomst, geen politieke overtuiging, geen culturele achtergrond, geen zogenaamd postkoloniale kijk op de geschiedenis – kan dienen als rechtvaardiging voor het vieren van de moord, de wrede slachting van onschuldigen,” zei hij.

Radicale fanatici

Tijdens de ceremonie eerder op donderdag bekritiseerde de voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad de autoriteiten. Dit omdat ze toestaan dat mensen “door radicale fanatici worden opgehitst” om de straat op te gaan en op te roepen tot de vernietiging van Israël en de uitroeiing van Joden.

“In de afgelopen weken herken ik dit land soms niet,” vertelde Josef Schuster aan gasten waaronder de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en leden van Scholz’ kabinet.

“Er is iets ontspoord,” voegde Schuster eraan toe. “Bescherming is goed en, vooral nu, belangrijk. Maar we willen geen beschermende schilden. We willen vrij leven in Duitsland, in ons land.”

Misdaden nazi’s

Scholz zei dat alle Duitse burgers – en iedereen die naar Duitsland wil verhuizen – de verantwoordelijkheid voor de misdaden van de nazi’s moeten accepteren en “het als hun eigen misdaden moeten begrijpen.”

“Tegelijkertijd moeten we niet in de val trappen van degenen die nu een kans zien om meer dan vijf miljoen moslimburgers hun plaats in onze samenleving te ontzeggen,” voegde hij eraan toe.

“Iedereen die hier woont moet langs dezelfde meetlat worden gelegd: En dat is onze vrije en democratische basisorde, die diversiteit en respect voor anderen eist en garandeert.”