VERENIGDE NATIES (AP) – Kernenergie moet deel uitmaken van de oplossing om klimaatverandering tegen te gaan, zei de nucleaire chef van de VN woensdag.
Klimaatopwarmende CO2 levert nog steeds meer dan 80% van de energie in de wereld. Dit ondanks de triljoenen dollars die de afgelopen 20 jaar zijn uitgegeven aan de groene transitie, vertelde Rafael Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) aan de Algemene Vergadering van de VN.
Meer dan een kwart van de elektriciteit uit kernenergie is koolstofarme elektriciteit en de wereldwijde uitstoot van CO2 zou aanzienlijk hoger zijn zonder kernenergie, zei Grossi.
CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen of aardgas. In de atmosfeer houdt het gas warmte vast en draagt het bij aan de opwarming van het klimaat.
Meer dan 400 kernreactoren in meer dan 30 landen leveren wereldwijd elektriciteit, en Grossi zei dat er meer dan 50 in aanbouw zijn en dat veel landen hun bestaande nucleaire programma’s uitbreiden.
Maar “het aandeel van kernenergie in de wereldwijde elektriciteitsproductie is de afgelopen twintig jaar met ongeveer de helft afgenomen”, zei hij.
Grossi zei dat de belangstelling voor kernenergie toeneemt, omdat kernenergie niet alleen elektriciteitsnetwerken koolstofvrij kan maken, maar ook andere sectoren, zoals de productie van duurzame warmte voor huizen en de industrie en drinkwater uit ontziltingsinstallaties.
En in Afrika, waar de elektriciteitscapaciteit tegen 2050 zal vervijfvoudigen, en in Latijns-Amerika, waar deze naar verwachting zal verdubbelen, kijken landen ook naar kernenergie, zei de IAEA-chef.
“Van de ongeveer 30 landen die op dit moment de introductie van kernenergie overwegen of beginnen, bevindt meer dan de helft zich in de ontwikkelingslanden, en de meeste daarvan in Afrika,” zei Grossi.
Volgens het Internationaal Energieagentschap werd er in 2022 meer CO2 uitgestoten dan in enig ander jaar in de records sinds 1900. Dit is een gevolg van de opleving van het vliegverkeer na de COVID-19 pandemie en van het feit dat meer steden gebruik gingen maken van steenkool als goedkope energiebron.
De uitstoot van CO2 door energieproductie steeg met 0,9% tot 36,8 gigaton in 2022, rapporteerde het agentschap in maart.
Grossi zei dat de groeiende wereldwijde belangstelling voor kernenergie ertoe heeft geleid dat de IAEA haar hoge prognose voor kernenergie heeft verhoogd naar 873 gigawatt in 2050.
Maar hij waarschuwde dat “om een dergelijke groei te bereiken, een beter investeringsklimaat nodig is, dat rekening houdt met alle voordelen van kernenergie”.