6% elektriciteit Aziatische landen uit duurzame energie, moet 50% zijn in 2030

15-11-2023 11:09

Diyana Dimitrova/Shutterstock

HANOI, Vietnam (AP) – Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, moeten negen grote Aziatische economieën het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare energie verhogen van de huidige 6% tot ten minste 50% in 2030. Dit blijkt uit een rapport van een Duitse denktank dat woensdag is uitgebracht.

Bijna een derde van die hernieuwbare energie zou afkomstig moeten zijn van wind- en zonne-energie, aldus het rapport van onderzoekers van het in Berlijn gevestigde Agora Energiewende. Een vijfde zou bestaan uit waterkracht en andere schone bronnen en de rest uit fossiele brandstoffen.

Grote afhankelijkheid fossiele brandstoffen

Het onderzoek analyseerde de energieplannen van ontwikkelingslanden zoals Indonesië en Vietnam, waar de vraag naar energie snel groeit, als rijkere landen zoals Japan en Zuid-Korea. Die behoren tot de landen met de hoogste uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking. China, ‘s werelds grootste uitstoter van koolstof, en India, een andere grote uitstoter, zijn niet in het onderzoek opgenomen.

Onderzoekers van Agora Energiewende ontdekten dat Aziatische landen verenigd zijn in hun grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en dat nationale plannen niet afgestemd zijn op ambitieuze klimaatbeloften die door hun regeringen zijn aangekondigd.

55 gigawatt aan zonne-energie

Door bewezen technologieën zoals wind- en zonne-energie te gebruiken, kunnen landen voorkomen dat ze de limieten die ze hebben gesteld overschrijden. Ook kunnen ze investeringen beperken in infrastructuur voor fossiele brandstoffen die ze niet nodig hebben, zei Mathis Rogner, projectleider Zuidoost-Azië voor Agora Energiewende en medeauteur van het rapport.

Om aan de limiet van 1,5 graden Celsius te voldoen, moeten de negen landen in het onderzoek elk jaar 45 tot 55 gigawatt aan zonne-energie en 20 gigawatt aan windenergie toevoegen. In 2021 hadden ze in totaal slechts 11,9 gigawatt zonne-energie en 1,5 gigawatt windenergie geïnstalleerd.

Het onderzoek bekeek de energieplannen van Japan, Zuid-Korea, Vietnam, Indonesië, de Filippijnen, Thailand, Pakistan, Bangladesh en Taiwan.

Een gigawatt is ongeveer de hoeveelheid energie die een kerncentrale in een jaar produceert.

Eind 2022 hadden de VS een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 144 GW aan windenergie en 110 GW aan fotovoltaïsche zonne-energie.

VS, China en India

De behoefte aan dringende actie werd herhaald door secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, die opriep tot een “supernova van klimaatambities”. Dit nadat uit een dinsdag gepubliceerde analyse van de VN bleek dat de klimaatplannen van landen nog steeds ver achterbleven bij wat nodig was.

Veel van de schone energiecapaciteit die de wereld sinds 2016 heeft toegevoegd, is geconcentreerd in de VS, China en India. Hoewel wind- en zonne-energietechnologieën elk jaar goedkoper worden, halen van de andere Aziatische landen alleen Japan en Vietnam meer dan een tiende van hun capaciteit uit wind en zon.

De enorme toename van de Chinese en Indiase capaciteit voor hernieuwbare energie is een voorbeeld voor andere Aziatische landen die achterblijven.

Ze laten ook zien hoe dergelijke omschakelingen banen kunnen creëren en de energiezekerheid kunnen verbeteren, aldus Kanika Chawla, stafchef van Sustainable Energy for All, de eenheid voor duurzame energie van de Verenigde Naties, die niet betrokken was bij het rapport.

Veel landen zijn nog steeds sterk afhankelijk van grote waterkrachtdammen, die hoge sociale en milieukosten met zich mee kunnen brengen en kwetsbaar zijn voor droogte.

Japan

In het rapport wordt geschat dat Zuid-Korea, Thailand en Indonesië elk tussen de 8 en 14 gigawatt aan zonne-energie per jaar zouden moeten toevoegen. Indonesië haalt nu minder dan 1% van zijn energie uit wind- en zonne-energie, volgens een onderzoek van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde denktank Ember. Zuid-Korea en Thailand zijn ook nog steeds grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Japan moet gemiddeld 9 gigawatt zonne-energie per jaar toevoegen en Vietnam ongeveer 10 gigawatt om de doelstellingen voor het einde van het decennium te halen. Maar het rapport zegt dat de doelen haalbaar zijn, omdat beide landen in het verleden een vergelijkbare toename hebben gerealiseerd.

Het rapport zegt dat Pakistan, Bangladesh en de Filippijnen elk jaar tussen de 1 en 3 gigawatt aan zonne-energie aan hun elektriciteitsnet moeten toevoegen.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft de grootste toename in windenergie nodig – een gemiddelde toename van 8 gigawatt per jaar – terwijl Japan ongeveer 3 gigawatt moet toevoegen. Vietnam zou ongeveer 4 gigawatt aan nieuwe windenergiecapaciteit moeten inzetten, aldus het rapport.

Het lagere potentieel voor windenergie in andere landen betekent dat ze zich moeten richten op één tot twee gigawatt per jaar.

Paradigmaverschuiving

Het rapport roept op tot een ‘paradigmaverschuiving’ om de overgang naar wind- en zonne-energie te versnellen. Dat betekent onder andere het afschaffen van subsidies voor olie en gas die duurzame energie minder concurrerend maken, het vereenvoudigen van bureaucratische hindernissen zoals vergunningen en het faciliteren van investeringen.

Tegelijkertijd moeten de elektriciteitsnetten worden aangepast aan de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van wind- en zonne-energie.

“Onze analyse toont aan dat vaak veel grotere aandelen wind- en zonne-energie betrouwbaar in het elektriciteitssysteem kunnen worden geïntegreerd dan de exploitanten verwachten,” aldus Rogner van Agora.