EU-deal vermindering methaanuitstoot is rond, onderdeel Green Deal

15-11-2023 11:00

Affakkelen
Shutterstock.

BRUSSEL (AP) – Onderhandelaars van de Europese Unie hebben woensdag een overeenkomst bereikt om de zeer vervuilende uitstoot van methaangas door de energiesector in het 27 landen tellende blok te verminderen.

Volgens deskundigen is de uitstoot van methaangas – na CO2 – een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Het gas veroorzaakt ook ernstige gezondheidsproblemen.

De meeste uitstoot is afkomstig van de energie-, landbouw- en afvalsector.

Gedwongen methaanuitstoot verminderen

Volgens de voorlopige overeenkomst zullen de fossiele gas-, olie- en steenkoolindustrie worden gedwongen om “hun methaanuitstoot naar behoren te meten, te bewaken, te rapporteren en te verifiëren. Dit volgens de strengste bewakingsnormen, en actie te ondernemen om deze te verminderen”, aldus de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU.

De overeenkomst moet formeel worden goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de Raad, die de lidstaten vertegenwoordigt, voordat de nieuwe wetgeving van kracht wordt.

30% minder in 2030

Dit kwam op een moment dat China en de Verenigde Staten beloofden om hun inspanningen om klimaatverandering aan te pakken te versnellen in de aanloop naar een belangrijke VN-bijeenkomst over dit onderwerp. Hierbij beloofden ze stappen te ondernemen om de uitstoot van methaan en andere broeikasgassen naast CO2 te verminderen.

De VS, de EU en andere landen hebben eerder toegezegd om de totale uitstoot van methaan wereldwijd met 30% te verminderen tegen 2030.

Volgens de Commissie verplicht het compromis exploitanten om verslag uit te brengen over de kwantificering en meting van methaanemissies op bronniveau en verplicht het olie- en gasbedrijven om methaanlekken op EU-grondgebied op te sporen en te repareren.

Affakkelen

Het verbiedt ook het routinematig afblazen en affakkelen, waarbij methaan vrijkomt in de atmosfeer, en beperkt het afblazen uit thermische kolenmijnen vanaf 2027, met strengere voorwaarden na 2031.

“Bedrijven in de olie-, gas- en steenkoolsector moeten een inventarisatie maken van gesloten, inactieve, afgedichte en verlaten activa, zoals putten en mijnen. En ze moeten hun emissies monitoren en een plan aannemen om deze emissies zo snel mogelijk te beperken”, voegde de Commissie eraan toe.

Green Deal

De EU-Methaanverordening voor de energiesector maakt deel uit van de zogenaamde Europese Green Deal, die de meest ambitieuze klimaat- en biodiversiteitsdoelen ter wereld wil vaststellen.

Aangezien de EU grote hoeveelheden olie, gas en kolen importeert, vereist de deal ook dat vanaf 2027 nieuwe importcontracten alleen kunnen worden afgesloten “als exporteurs dezelfde monitoring-, rapportage- en verificatieverplichtingen toepassen als producenten in de EU”, aldus de Commissie.