(Bloomberg, 15 november 2023) – Volgens nieuwe voorspellingen van de Europese Unie zullen de eurozone en haar grootste economieën een recessie vermijden als de groei aan het einde van het jaar weer aantrekt, geholpen door een vertragende inflatie en een robuuste banenmarkt.
De productie in het 20 landen tellende blok zal in het vierde kwartaal met 0,2% toenemen na een krimp van 0,1% in de drie maanden tot en met september, aldus de Europese Commissie in een rapport op woensdag.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Zelfs Duitsland, dat het slechter heeft gedaan dan andere landen door een langdurige inzinking in de verwerkende industrie, zal volgens de prognoses een recessie vermijden.
Voor het hele jaar gaat de uitvoerende macht van de EU nu uit van een groei van 0,6%, tegen een prognose van 0,8% in september. Dat zou aantrekken tot 1,2% in 2024 en 1,6% in 2025 – een iets optimistischer visie dan die van de Europese Centrale Bank.
“De sterke prijsdruk en de monetaire verstrakking die nodig was om deze te beteugelen, evenals de zwakke mondiale vraag, hebben hun tol geëist van huishoudens en bedrijven”, zei EU-commissaris voor Economie Paolo Gentiloni in een verklaring.
Artikel gaat verder na afbeelding.
“Vooruitkijkend naar 2024 verwachten we een bescheiden opleving van de groei naarmate de inflatie verder afneemt en de arbeidsmarkt veerkrachtig blijft.”
De prijsgroei zal dit jaar gemiddeld 5,6% bedragen en afnemen tot 3,2% in 2024 en 2,2% in 2025.
Dat is vergelijkbaar met de voorspelling van de ECB en een opwaartse bijstelling voor volgend jaar ten opzichte van de EU-prognose van september, veroorzaakt door hogere energie- en voedselgrondstoffenprijzen.
“De prijsdruk op niet-energetische verbruikscategorieën zal naar verwachting afnemen, grotendeels in lijn met de vorige prognose en in een context van iets krappere financieringsvoorwaarden, afnemende loongroei en normaliserende winstaandelen”, aldus de commissie.
De inflatie daalde vorige maand van een piek van meer dan 10% naar 2,9%, maar de beleidsmakers van de ECB waarschuwden voor zelfgenoegzaamheid omdat de prijsgroei de komende maanden weer kan aantrekken.
Ze hielden de rentetarieven in oktober laag en zeiden dat het huidige niveau zal helpen om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2% – als die lang genoeg wordt vastgehouden.
Artikel gaat verder na afbeelding.
De hoge kosten van levensonderhoud en de ongekende verkrappingscampagne van de ECB die medio 2022 begon, “eisten een zwaardere tol dan eerder verwacht”, aldus de commissie.
Ambtenaren waarschuwden ook voor stagnerende inspanningen om de staatsschuld in enkele van de grootste economieën van het blok terug te dringen.
De schuld van Italië zou in de komende twee jaar weer boven de 140% van de productie uitkomen, terwijl Frankrijk in 2025 ook een stijging zou zien na een lichte daling in het voorgaande jaar.
Aanvankelijk geholpen door de inflatie, zal de schuldafbouw moeilijker worden naarmate de prijsgroei vertraagt, de financieringskosten stijgen en de groei gematigd blijft, aldus de commissie.
De staatsschuld van de eurozone is een steeds grotere bron van ongerustheid geworden nadat regeringen zwaar leenden tijdens de pandemie en de energiecrisis, terwijl de leenkosten stegen om de inflatie te bestrijden.
De arbeidsmarkt is tot nu toe een lichtpunt geweest, met een werkloosheid die nauwelijks is gestegen, zelfs terwijl de economie worstelde.
Hoewel sommige lidstaten ondertussen een opleving hebben gezien, “zullen de werkloosheidscijfers naar verwachting over het algemeen stabiel blijven”, aldus de commissie.
Artikel gaat verder na afbeelding.
De aanhoudende oorlog in Oekraïne en het conflict in het Midden-Oosten betekenen dat de onzekerheid over de economische vooruitzichten is toegenomen, voegde de commissie eraan toe.
Hoe het China vergaat en de transmissie van monetaire verkrapping binnen de eurozone vormen ook risico’s.
Het rapport ging voor het eerst ook over Oekraïne zelf, nadat het land de status van kandidaat-lidstaat van de EU kreeg.
De commissie voorspelt 3,7% groei volgend jaar en 6,1% in 2025 – na een terugval van 29% in 2022.