Buitenland

Canadese prijs naar ‘volk van Israël, voor 75 jaar democratie’

18-11-2023 17:19

Israël
Israëlische soldaten dragen de kist van korporaal Noa Marciano in Modiin, Israël, vrijdag 17 november 2023. Marciano is een van de drie gijzelaars die sinds 7 oktober dood zijn verklaard. (AP Foto/Ohad Zwigenberg)

(Rob Gillies, Halifax, Nova Scotia, 18 november 2023, AP) – Een Canadees veiligheidsforum heeft zaterdag een prijs uitgereikt aan het volk van Israël voor 75 jaar democratie, na de inval van Hamas in het land waarbij zo’n 1200 mensen omkwamen en 240 werden ontvoerd.

Lees ook: ‘Het moet missie van iedereen worden die 240 zielen te bevrijden van Hamas’

Het Halifax International Security Forum reikt de onderscheiding jaarlijks uit ter ere van de in 2018 overleden Amerikaanse senator John McCain, aan “personen uit een land die hebben aangetoond over een ongewoon leiderschap te beschikken bij het nastreven van menselijke gerechtigheid”.

Het forum trekt militaire functionarissen, Amerikaanse senatoren, diplomaten en geleerden aan.

“Op de 75e verjaardag van de oprichting van Israël, en in de nasleep van de aanval van 7 oktober die resulteerde in het grootste verlies aan mensenlevens voor het Joodse volk sinds de Holocaust, is het passend om een prijs uit te reiken die de naam van senator McCain draagt aan: Het Volk van Israël,” luidde de verklaring.

McCain was een regelmatige bezoeker van het forum en zijn vrouw, Cindy, was dit jaar aanwezig en zat op de eerste rij.

Brothers in Arms

Peter Van Praagh, voorzitter van het Halifax International Security Forum, overhandigde de prijs aan Lital Leshem, een vertegenwoordiger van Brothers in Arms. De groep begon als een protestbeweging van militaire veteranen die zich verzetten tegen de gerechtelijke revisie van premier Benjamin Netanyahu. Maar het veranderde zichzelf in de grootste niet-gouvernementele hulporganisatie in Israël om de getroffenen van de laatste oorlog tussen Israël en Hamas te helpen.

Het organiseert nu vrijwilligersactiviteiten om slachtoffers en families te helpen die uit grensgemeenschappen werden geëvacueerd. Het biedt advies en vervoer en regelt vrijwilligers om te werken op boerderijen waar de voormalige arbeiders ofwel gevlucht zijn of gedood of ontvoerd.

Leshem zei dat ze vereerd was om de prijs namens het volk van Israël in ontvangst te nemen.

Terreuraanslag Hamas

Het conflict brak uit op 7 oktober toen Hamas-terroristen in Gaza Israël binnendrongen en minstens 1200 mensen doodden en 240 anderen ontvoerden. Israël begon een oorlog in Gaza die meer dan 11.000 levens heeft geëist in Gaza, volgens gezondheidsfunctionarissen in het door Hamas geregeerde gebied. De Hamas-gezondheidsfunctionarissen maken geen onderscheid tussen burgers en terroristen.

“Na de afschuwelijke aanval op Israël hebben we de politiek opzij gezet en zijn we onmiddellijk onze medeburgers te hulp geschoten,” zei Eyal Naveh, een vertegenwoordiger van Brothers in Arms, in een verklaring. “Democratie is kwetsbaar. Het vereist constante waakzaamheid en aandacht. Wij zijn een team van actie, dus toen het volk van Israël ons het hardst nodig had, hebben we de oproep beantwoord.”

Hong Kong

Eerdere winnaars van de John McCain Prize for Leadership in Public Service waren onder andere de mensen van Hong Kong voor hun “strijd voor hun rechten tegenover de onderdrukking door de regering van China” en de mensen van Lesbos, Griekenland. “Voor hun dappere acties om vluchtelingen te redden die vluchten voor conflicten in het Midden-Oosten”.

Leiders van democratische landen – waaronder de voormalige Israëlische premier Ehud Barak – namen zaterdag deel aan een discussie over wereldwijde veiligheid. Dit jaar is het driedaagse forum grotendeels gericht op de oorlog in Oekraïne, maar de gevechten tussen Israël en Hamas zijn ook een belangrijk gespreksonderwerp.