Politiek Buitenland

Premier Slowakije haalt uit naar media, NGO’s en EU

21-11-2023 15:23

Robert Fico
Premier van Slowakije Robert Fico. AP Photo/Petr David Josek.

(Daniel Hornak, Bloomberg, 21 november 2023) – De Slowaakse premier Robert Fico haalde uit naar kritische media, burgergroeperingen en de voorvechters van liberale waarden door de Europese Unie toen hij de agenda voor zijn regering schetste.

De opmerkingen van de nieuwe premier leenden een pagina uit het draaiboek van bondgenoot Viktor Orban, de Hongaarse leider die herhaaldelijk in aanvaring is gekomen met de EU over democratische achteruitgang.

Fico, die in september voor de vierde keer aan de macht kwam, heeft de sancties van het blok tegen Rusland gehekeld, hoewel hij een belangrijke belofte om de militaire hulp aan Oekraïne stop te zetten, heeft afgezwakt.

Zijn kabinet kreeg dinsdag in een vertrouwensstemming de goedkeuring van het parlement.

Populaire televisiezender

Sinds zijn terugkeer heeft Fico zich gericht tegen verschillende kritische media, waaronder de populairste televisiezender, en opdracht gegeven hun geloofsbrieven, die nodig zijn om vanuit regeringskantoren te rapporteren, te herzien.

Het kabinet zei maandag dat Fico alle communicatie met vier nieuwszenders zal opschorten.

“Deze media geven openlijk blijk van vijandige politieke standpunten die voornamelijk gebaseerd zijn op het publiceren van valse informatie, onvolledige informatie of het achterhouden van informatie,” zei de regering in de verklaring.

Verslaggevers zonder Grenzen

De nieuwsorganisaties, president Zuzana Caputova en Verslaggevers zonder Grenzen hebben allemaal kritiek geuit op Fico voor wat zij beschouwen als pogingen om de mediavrijheid te beperken in het EU- en NAVO-lid van 5,4 miljoen mensen.

De vorige regeringsperiode van de premier eindigde vijf jaar geleden toen hij tot aftreden werd gedwongen na nationale woede over de moord op een onderzoeksjournalist.

Non-profitorganisaties

Het nieuwe kabinet wil de activiteiten van non-profitorganisaties aan banden leggen en bereidt maatregelen voor om hun financiering aan banden te leggen, vergelijkbaar met stappen die in buurland Hongarije zijn genomen.

De 59-jarige sociaaldemocraat deelt ook Orbans verzet tegen de liberale normen en het migrantenbeleid van de EU.

“We kunnen niet accepteren dat dit land wordt bestuurd en gecontroleerd door de media of niet-gouvernementele organisaties zonder enige politieke verantwoording,” zei Fico vorige week tegen wetgevers in de hoofdstad Bratislava.