Politiek Buitenland

EU gaat 1 miljard euro fonds voor Hongarije zo goed als zeker goedkeuren

23-11-2023 11:42

Viktor Orbán.
Hongaarse premier Viktor Orbán. Bloomberg.

(Jorge Valero, Bloomberg, 23 november 2023) – De EU legt de laatste hand aan een besluit om 1 miljard euro aan EU-middelen voor Hongarije vrij te maken. Dit terwijl premier Viktor Orbán zijn aanvallen op het blok opvoert en dreigt de hulp aan Oekraïne te laten ontsporen.

Lees ook: Met 1 miljard euro budget kweekt Hongaarse eliteschool nieuwe generatie nationalisten

De Europese Commissie rondt haar beoordeling af van het gewijzigde post-pandemische herstelplan van Boedapest om de energieschaarste aan te pakken die is ontstaan door de Russische invasie in Oekraïne, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

Zodra het verwachte besluit is goedgekeurd door de EU-ministers van Financiën, kan de Hongaarse regering toegang krijgen tot 20% van de extra 3,9 miljard euro aan leningen en 700 miljoen euro aan subsidies.

Deze zijn aangevraagd om het REPowerEU-hoofdstuk te financieren. Het bedrag van de vrijgegeven fondsen zou waarschijnlijk 920 miljoen euro bedragen.

Een woordvoerder van de uitvoerende macht van de EU reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Afhankelijk van voorwaarden

De forint steeg donderdagochtend met 0,4% ten opzichte van de euro, de op één na grootste stijging onder de valuta’s van opkomende markten die door Bloomberg worden gevolgd, na een groot deel van de afgelopen week in waarde te zijn gedaald.

Zelfs als de onvoorwaardelijke vooruitbetaling doorgaat, blijft de vrijgave van een veel groter deel van de geblokkeerde fondsen afhankelijk van andere voorwaarden. Waaronder de hervorming van de rechterlijke macht, de strijd tegen corruptie en de versterking van audit- en controlesystemen.

De commissie beoordeelt de reikwijdte, bevoegdheden en implicaties van het voorgestelde Agentschap voor de Bescherming van de Soevereiniteit, zeiden de bronnen.

Orbán blijft ook vraagtekens zetten bij sommige beslissingen van het blok over migratie. Ook  heeft hij opgeroepen tot een uitgebreide discussie over de effectiviteit en duurzaamheid van de bestaande strategie van de EU ten opzichte van Oekraïne, die hij als ineffectief heeft omschreven.

Juridische strijd

De goedkeuring van de commissie komt tegen de achtergrond van een langlopende juridische strijd over de democratische achteruitgang van Hongarije.

De EU schortte vorig jaar meer dan 30 miljard euro van de financiering van Boedapest op vanwege zorgen over de rechtsstaat en fraude, geld waar Orban toegang tot probeert te krijgen na een langdurige recessie en een krappe begroting.

Ongeveer 13 miljard euro van de fondsen die zijn opgeschort vanwege zorgen over de onafhankelijkheid van rechters kan nog steeds worden vrijgegeven tegen het einde van het jaar, zeiden de mensen.

De uitvoerende macht van de EU en de regering in Brussel bespreken de details en de uitvoering van een justitiële hervorming die begin dit jaar is goedgekeurd.