Buitenland

Mycoplasma pneumoniae in China is geen nieuw Covid-19

24-11-2023 15:27

China Covid
Xi'an city, China, 30 dec, 2021. canghai76 / Shutterstock.com

(Bloomberg, 24 november 2023) – De gezondheidszorg in China staat opnieuw in de schijnwerpers nu er een golf van longontstekingen door het land raast, die vooral kinderen hard treft.

De plotselinge toename van zieke kinderen en een rapport dat wijst op wijdverspreide clusters van niet gediagnosticeerde aandoeningen van de luchtwegen, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie ertoe aangezet om meer details te vragen.

Hiermee wil de WHO de bezorgdheid wegnemen dat een nieuwe ziekteverwekker – zoiets als Covid-19 – de bron van de uitbraken is.

Tot nu toe, zeggen Chinese functionarissen, is het gewoon een waslijst van bekende ziektekiemen die het probleem veroorzaken.

1. Wat zeggen gezondheidsdeskundigen?

Artsen waarschuwen al weken dat een veelvoorkomende bacteriële infectie waarschijnlijk een piek zou veroorzaken in het aantal gevallen van “wandelende longontsteking”.

In antwoord op het verzoek van de WHO om meer gegevens, zeiden Chinese gezondheidsautoriteiten dat de toename in polikliniekbezoeken en ziekenhuisopnames te wijten is aan de verspreiding van mycoplasma pneumoniae, RSV, adenovirus en griep.

Belangrijk is dat ze zeggen dat ze geen nieuwe ziekteverwekkers hebben ontdekt.

De WHO zei op haar beurt dat hoewel het aantal ziektegevallen ongewoon hoog is voor deze tijd van het jaar, het niet ongebruikelijk is dat de winter luchtwegaandoeningen met zich meebrengt.

De groep adviseerde mensen om basismaatregelen te nemen om hun risico te verminderen – draag maskers, blijf thuis als je ziek bent, was regelmatig je handen – en zei dat er geen noodzaak is voor reisbeperkingen op basis van de huidige situatie.

2. Wat is mycoplasma pneumoniae?

Mycoplasma pneumoniae is een bacterie die meestal een milde infectie veroorzaakt, met symptomen die lijken op een gewone verkoudheid.

Het vereist zelden een ziekenhuisopname, maar soms kan een hoest wekenlang aanhouden en jongere kinderen met een ontluikend immuunsysteem lopen een groter risico om een longontsteking te ontwikkelen. Dat is wat ouders zorgen baart.

Lokale media hebben gemeld dat sommige van China’s beste kindergeneeskundige centra overspoeld zijn met zieke kinderen, waarbij sommige families zeven uur moeten wachten op een arts.

Chinese sociale media zijn ook overspoeld met foto’s van overvolle wachtkamers en gangen, en kinderen die aan infusen zijn aangesloten.

3. Wat moet ik doen als ik besmet ben?

De meeste mensen herstellen op eigen kracht van een infectie of met vrij verkrijgbare medicijnen om de symptomen te verlichten. Maar voor ernstigere ziekten is meestal een antibioticakuur nodig.

Dat is vooral zorgwekkend omdat in China de meeste mycoplasma pneumoniae ter wereld voorkomt die resistent is tegen een klasse antibiotica die macroliden worden genoemd.

60% tot 70% van de gevallen bij volwassenen en tot 80% van de gevallen bij kinderen reageren niet op Zithromax en soortgelijke medicijnen. Dit vertelde Yin Yudong, een arts infectieziekten in het Beijing Chaoyang Hospital, het nationale centrum voor luchtwegaandoeningen, eerder deze maand aan Beijing News.

4. Waarom treft het China zo hard?

Het is onduidelijk waarom China het enige land lijkt te zijn dat te maken heeft met een grote uitbraak van mycoplasma, terwijl de VS en een groot deel van Europa te kampen hebben met griep en RSV.

Eén onderzoek toonde aan dat mycoplasma pneumoniae in China bijna twee jaar lang werd onderdrukt door Covid-tegenmaatregelen die sindsdien zijn opgeheven.

Hoewel de Chinese gezondheidsautoriteiten hebben gezegd dat de toename van het aantal gevallen eerder komt dan normaal, hebben ze er ook op gewezen dat andere landen soortgelijke pieken in ademhalingsaandoeningen hebben ervaren na het overwinnen van pandemische beperkingen.

5. Zal het zich overzee verspreiden?

Voor mensen buiten China doen de meldingen van uitbraken van ademhalingsaandoeningen denken aan de eerste dagen van de Covid-pandemie. Die dook voor het eerst op als mysterieuze gevallen van longontsteking in de stad Wuhan in 2019. De oorsprong is nooit met zekerheid is vastgesteld.

Maar in tegenstelling tot Covid is mycoplasma een bekende en veel voorkomende kiem die de neiging heeft om elke paar jaar nieuwe uitbraken te veroorzaken.

En er circuleren ook andere virussen, met name RSV, wat betekent dat landen over de hele wereld deze winter waarschijnlijk te maken zullen krijgen met een verscheidenheid aan ziekteverwekkers.