Buitenland

Antony Blinken: ‘Einde wapenstilstand is schuld van Hamas’

01-12-2023 18:06

Gaza
Raketten worden afgevuurd op Israël vanuit de Gazastrook, gezien vanuit het zuiden van Israël, vrijdag 1 december 2023. AP Foto/Ariel Schalit.

(Courtney McBride, Fares Akram, Roy Katz, Bloomberg, 1 december 2023) – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gaf Hamas de schuld van het einde van een wapenstilstand. In een week werden tientallen gijzelaars in de Gazastrook vrijgelaten, terwijl de gevechten verhevigden en Israël aangaf zijn campagne in het zuiden van het gebied te zullen uitbreiden.

Blinken vertelde verslaggevers dat Hamas was teruggekomen op beloften om een aantal gijzelaars vrij te laten en raketten had afgevuurd die burgers in Jeruzalem hadden gedood terwijl het staakt-het-vuren nog van kracht was.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Deze opmerkingen kwamen overeen met soortgelijke beweringen van Israël, dat had gezegd dat Hamas niet alle vrouwen had vrijgelaten die het had gezworen te laten gaan.

“Het kwam tot een einde door Hamas,” zei Blinken tegen verslaggevers in Dubai. Hij zei dat Hamas “een gruwelijke terroristische aanslag in Jeruzalem” had gepleegd waarbij drie mensen om het leven kwamen en “zijn beloften om bepaalde gijzelaars vrij te laten, niet is nagekomen”.

Angst voor humanitaire crisis

De opmerkingen van de topdiplomaat van de VS, na zijn derde reis door de regio sinds Hamasstrijders Israël aanvielen op 7 oktober, gaven Israël cruciale steun net nu het de luchtaanvallen in Gaza hervatte. Israël gaf aan zich voor te bereiden om dieper het zuiden binnen te dringen.

Dat plan heeft de angst aangewakkerd voor een nog diepere humanitaire crisis in Gaza, waar volgens de gezondheidsautoriteiten onder leiding van Hamas meer dan 15.000 mensen zijn gedood en honderdduizenden ontheemd zijn geraakt.

De grootste zorg is nu dat burgers die de gevechten in het noorden zijn ontvlucht, nergens heen kunnen als de luchtaanvallen het zuiden treffen, vooral omdat buurlanden niet bereid zijn onderdak te bieden aan degenen die in het conflict vastzitten.

Zuidelijk deel Gaza

Israëlische straaljagers troffen Hamasdoelen in Gaza kort nadat het staakt-het-vuren om 7 uur ‘s ochtends lokale tijd afliep. Het leger liet ook folders vallen op zuidelijke delen van de enclave, waaronder rond de stad Khan Younis, om mensen te vragen te evacueren.

Er wordt algemeen verwacht dat de IDF de volgende keer troepen naar dat deel van de strook zullen sturen. Het grootste deel van de ongeveer 2,3 miljoen inwoners van Gaza is daar sinds begin oktober naartoe gevlucht om de gevechten in het noorden te ontvluchten.

Libanese media zeiden dat een Israëlische aanval twee burgers doodde in het zuiden van Libanon, terwijl Hamas zei dat het raketten afvuurde in de richting van Tel Aviv “als reactie op de zionistische slachtpartijen tegen burgers”.

‘Moskee getroffen’

Eerder op vrijdag beschuldigde de Palestijnse Islamitische groepering de Israëlische regering ervan al haar aanbiedingen voor een ruil van gijzelaars op donderdagavond te hebben geweigerd.

Tegen vrijdagavond zei het staatspersbureau van de Palestijnse Autoriteit dat 110 Palestijnse burgers waren gedood sinds het einde van de wapenstilstand. Het zei dat Israël ook een moskee nabij Rafah in het zuiden had getroffen.

Internationaal recht

Blinken zei dat zijn laatste reis naar de regio, met een tussenstop in Tel Aviv, deels was gericht op het aansporen van Israël om bescherming van burgers in te voeren. Dit terwijl het doorgaat met de campagne om Hamas uit te roeien.

Hij zei dat een andere prioriteit was om met een plan te komen voor Gaza nadat de oorlog was afgelopen, “en hoe we op weg kunnen naar een rechtvaardige, duurzame en veilige vrede” voor de regio.

Eerder tijdens de reis had Blinken het Israëlische oorlogskabinet verteld dat het zich aan het internationaal recht moet houden zodra de gevechten in Gaza hervat worden. Ook zei hij dat de verwoestingen die in het noorden zijn aangericht niet herhaald mogen worden in het zuiden.

Eliminatie van Hamas

Premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische politici hadden consequent gezegd dat de oorlog op een bepaald moment zou worden hervat en dat de wapenstilstand niet permanent zou worden.

“Onze troepen stoten voorwaarts,” zei Netanyahu vrijdag. “We blijven vechten met al onze kracht totdat we al onze doelen hebben bereikt: de terugkeer van al onze gijzelaars, de eliminatie van Hamas en ervoor zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging zal vormen voor Israël.”

Wapenstilstand

De escalatie van het geweld maakte korte metten met de eerste gevechtspauze sinds de oorlog uitbrak op 7 oktober met de verwoestende terreur aanval van Hamas op het zuiden van Israël.

De wapenstilstand leidde tot de vrijlating van tientallen gijzelaars en de vrijlating door Israël van gevangen Palestijnse vrouwen en minderjarigen.

Onder het staakt-het-vuren bevrijdde Hamas elke dag ongeveer 10 gijzelaars en liet Israël ongeveer 30 gevangenen vrij. Hamas en andere terreurgroeperingen houden vermoedelijk nog steeds ongeveer 130 mensen vast in Gaza, hoewel het onduidelijk is hoeveel soldaten dat zijn en hoeveel er zijn omgekomen.

Zelfs toen de gevechten hervat werden, zeiden bemiddelaars, waaronder Qatar, dat ze hoopten op nog een pauze.

“De hele nacht werd er onderhandeld om de wapenstilstand te verlengen, waarbij de beweging aanbood om gevangenen en bejaarden uit te wisselen,” zei Hamas in een eerdere verklaring.

“Het bood ook aan om de lichamen te overhandigen van degenen die gedood en vastgehouden werden als gevolg van de Israëlische bombardementen.”

Angst voor uitbreiding oorlog

Naast het droppen van folders in het Arabisch op het zuiden van Gaza, zei de IDF ook dat het een kaart zou vrijgeven voor bewoners die het hele gebied in kleine zones zou verdelen. Het leger zei dat het voor elke zone instructies zal uitvaardigen zodat bewoners weten of ze hun locatie moeten verlaten.

De nieuwe ronde van vijandelijkheden zal de angst aanwakkeren dat de oorlog zich zou kunnen uitbreiden. Iran, dat Hamas en de in Libanon gevestigde Hezbollah steunt, gaf Israël en de VS de schuld van het einde van de wapenstilstand.

“De politieke en wettelijke verantwoordelijkheid voor de voortzetting van de agressie ligt bij hen, zei het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken op X.

Houthi’s

Teheran waarschuwt al weken voor het risico van een breder conflict in het Midden-Oosten. Hezbollah is al betrokken bij bijna dagelijkse schermutselingen met Israëlische troepen, terwijl de Houthi’s in Jemen raketten op Israël hebben afgevuurd, waarvan de meeste zijn onderschept. De groep nam vorige maand een Israëlisch vrachtschip in beslag dat ze nog steeds vasthouden.