Politiek

Sigrid Kaag waarschuwt voor gevolgen van ‘extreem-rechts beleid Wilders’

04-12-2023 14:18

Sigrid Kaag, D66
Sigrid Kaag, D66. Screenshot Youtube.

Sarah Jacob, Cagan Koc, Bloomberg, 4 december 2023 – Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag hekelde het extreem-rechtse beleid van verkiezingswinnaar Geert Wilders en waarschuwde voor de gevolgen daarvan voor bedrijven.

Elke aanwijzing dat het moeilijker zal worden om expats aan te nemen of dat gekleurde mensen zich nog steeds welkom voelen in Nederland, zijn factoren die zullen wegen op de besluitvorming van bedrijven. Dit vertelde Kaag maandag in een interview aan Bloomberg TV.

Lees ook: Wilders belichaamt geen provincialisme, anti-islam is juist internationalistisch

Wilders behaalde een verkiezingsoverwinning op 22 november met 37 zetels – meer dan de peilingen hadden voorspeld. Hij probeert allianties te smeden met centrumrechtse rivalen om een meerderheid van 76 zetels in het parlement te krijgen.

Beloften Wilders

Kaag zei dat ze niet weet of Wilders in staat zal zijn om een aantal van zijn beloften uit te voeren, zoals het verlaten van het klimaatakkoord van Parijs. Maar ook het ontmantelen van groene fondsen of het houden van een referendum over het verlaten van de Europese Unie.

Het is “aan ons als gematigden, of ze nu van linkse of rechtse partijen zijn, om echt te projecteren wat de reisrichting is en ook wat redelijk is,” zei de demissionaire minister.

Een woordvoerder van Wilders reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Compromissen

De beloften van Wilders die weerstand opriepen bij sociaal progressieve politici waren onder andere het beëindigen van de hulp aan Oekraïne, een massale vermindering van immigratie, een verbod op de Koran en het sluiten van moskeeën.

Maar in zijn toespraak op verkiezingsavond zei hij dat hij bereid is om compromissen te sluiten om een coalitieakkoord te bereiken, dus het is niet duidelijk hoeveel van deze beleidsmaatregelen hij zal proberen te implementeren.

Internationale samenwerkingsagenda

De kans dat Wilders met succes campagne zal voeren voor een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de EU lijkt klein. Maar zijn premierschap zou een euroscepticus verheffen tot het hart van een van de sterkste leden van de Unie.

Wat betreft de internationale samenwerkingsagenda van Wilders, “het is een grote som,” zei Kaag.

“Hoe realistisch is het? Dat weet ik niet, dat hangt af van de andere partijen waarmee hij bereid is te onderhandelen.”

Haat en discriminatie

Kaag zei dat haar centristische D66-partij heel duidelijk is geweest dat het nooit zal toetreden tot een regering die wordt geleid door Wilders vanwege zijn “agenda van haat, discriminatie, demonisering van politieke tegenstanders.”

Ze voegde eraan toe: “In bredere zin vinden we veel van deze aspecten in feite in strijd met onze grondwet.”