Portemonnee

Op de Hongaarse kerstmarkt in Boedapest kost een hotdog 21 euro

13-12-2023 16:51

Hongarije
AP Photo/Denes Erdos.

(Justin Spike, Boedapest, AP, 13 december 2023) – Op een koude avond in de hoofdstad van Hongarije snuffelde het winkelend publiek op een van de beroemdste openluchtkerstmarkten van Europa tussen de kraampjes met dampende lokale specialiteiten en nipten ze uit papieren bekertjes met warme glühwein. Op de gevel van de Sint-Stefanusbasiliek speelde een kerstlichtshow.

Maar ondanks de kerstvreugde betekent een crisis in de kosten van levensonderhoud in het Centraal-Europese land dat veel Hongaren en toeristen een shock krijgen op de geliefde jaarlijkse markten.

Een kom Hongaarse goulashsoep voor 11 euro. Gevulde kool voor meer dan 17 euro. Een hotdog met worst voor 21 euro. Dat waren de prijzen maandag op het drukke plein in Boedapest. In een land waar het gemiddelde nettoloon onder de 900 dollar per maand ligt, hebben sommige Hongaren het gevoel dat de markten niet voor hen geprijsd zijn.

“Dit is niet ontworpen voor de Hongaarse portemonnee,” zei Margit Varga, een eerste bezoeker uit de zuidelijke stad Pecs.

“De prijzen zijn gewoonweg onwerkelijk, of het nu voor toeristen is of voor Hongaren.”

Golf van berichtgeving

De voedselprijzen op de populaire adventmarkt Bazilika en op de nabijgelegen markt op het Vorosmarty-plein hebben de afgelopen weken voor een golf van berichtgeving in de lokale media gezorgd.

Sommige verkooppunten vergeleken de prijzen met vergelijkbare markten in het rijkere Wenen, op minder dan drie uur met de trein, en vonden dat sommige levensmiddelen in Boedapest duurder waren.

Ami Sindhar, een 29-jarige bezoeker uit Londen, zei dat ze onlangs een kerstmarkt in Keulen, Duitsland, had bezocht en dat ze vond dat het eten op de markt in Boedapest “een stuk duurder” was.

“De sfeer is hier geweldig, maar de prijzen van het eten…,” zei ze nadat ze met vrienden een kop glühwein had gedronken.

“Ik vind het jammer voor de lokale bevolking. Als er zo’n mooie markt is, wil je dat de lokale bevolking er ook naartoe kan, net als alle toeristen.”

Hoogste inflatie van EU

Hoewel kerstmarkten over het algemeen gericht zijn op buitenlandse bezoekers en er vaak een prijskaartje aan hangt vanwege de feestelijke sfeer, zijn er andere factoren in Hongarije die de kosten opdrijven.

De economie maakte in september een einde aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de afgelopen twee jaar werd het land geteisterd door torenhoge prijzen. Hongarije had het grootste deel van 2023 de hoogste inflatie van de 27 landen tellende Europese Unie, met pieken van meer dan 25%.

Vooral de voedselprijzen zijn dramatisch gestegen. Hongarije begon het jaar met kruideniersprijzen die bijna 50% stegen ten opzichte van een jaar eerder, volgens het EU-bureau voor de statistiek Eurostat.

Hoewel het groeitempo de afgelopen maanden aanzienlijk is afgenomen, blijven de hoge kosten aanhouden.

Dagmenu

Lajos Hild, een gepensioneerde die maandag de adventsmarkt van Bazilika bezocht, zei dat hij maar niet kon wennen aan wat het kost om wat kerstfavorieten te proeven.

“Toen ik als kind kastanjes ging kopen, kon ik de hele kraam kopen, samen met de verkoper, voor een kwart van de prijs die ze nu kosten,” zei hij.

In een poging om de keuzemogelijkheden voor minder rijke bezoekers te vergroten, zijn de voedselverkopers op beide kerstmarkten van Boedapest verplicht om een wisselend dagmenu aan te bieden voor 1500 forint (4 euro).

Om het weg te spoelen kost een kop warme glühwein ongeveer $3,80.

Toch zei Sindhar, de toerist, dat ze zich zorgen maakte dat sommige inwoners zich nog steeds uit de vakantie-ervaring geprijsd voelen.

“Ik kan me voorstellen dat er een behoorlijke discrepantie is tussen hoeveel ze verdienen vergeleken met als ze naar de markt zouden komen,” zei ze.